Umorio se od birokracije

Ruski milijunaš prodaje dubrovački hotelski kompleks. Problem? Izmjene GUP-a

Čim se počelo govoriti o izmjenama GUP-a, odmah su se pojavili veliki pritisci
Hotel Belvedere, ruski milijunaš Viktor Vekselberg
 Darko Mihalic / Hanzamedia

Nakon što osam godina nije uspio na mjestu ratom uništenog dubrovačkog hotela Belvedere realizirati novu investiciju, čini se da se ruski milijarder Viktor Vekselberg malo umorio te da bi Belvedere mogao prodati nekom novom investitoru.

Ovih dana investitori iz SAD-a posjetili su dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića jer su zainteresirani u Dubrovniku otvoriti hotel s pet zvjezdica.

Odnosno, obnoviti stari Belvedere, kompleks za kojeg je Vekselberg imao planove rušenja kako bi na njegovom mjestu sagradio novi, ali luksuzniji hotel po idejnom rješenju arhitektonskog ureda 3LHD-a.

Gabariti

Kako je za Jutarnji list izjavio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, njega je u četvrtak posjetila delegacija jednog renomiranog američkog hotelskog lanca, koja je zainteresirana obnoviti Belvedere.

- Oni su stigli s vizualima rekonstrukcije i studijama, ali prvo su željeli vidjeti kako projekt stoji prostorno - planski, odnosno provjeriti što se sve unutar tog područja može raditi. Zainteresirani su za rekonstrukciju postojećeg projekta, u postojećim gabaritima, a prednost je što za projekt postoje i građevinska te uporabna dozvola, dok bi investitori trebali ishoditi dozvolu za rekonstrukciju - rekao je Franković koji vjeruje da je obnova Belvedera realna.

Kako doznajemo od neslužbenih izvora, potencijalni američki investitori zasad navodno nisu započeli pregovore s vlasnikom Belvederea, Viktorom Vekselbergom, a doznajemo da su za projekt, osim Amerikanaca, zainteresirani i francuski, te domaći investitori. Naš izvor tvrdi kako se američka delegacija prethodno želi upoznati s kompletnom prostorno-planskom situacijom projekta, odnosno od gradske uprave dobiti informacije koje vrste zahvata bi mogli raditi na prostoru tog hotela.

Izmjene gup-a

To je, naime, bio i glavni razlog zašto njegov trenutni vlasnik nikad nije dovršio obnovu ovog vrijednog hotelskog kompleksa, s obzirom na to što je Vekselberg inzistirao na rušenju postojećeg objekta i gradnji posve nove arhitekture, a za što je bilo potrebno prethodno napraviti izmjene GUP-a.

- Naravno, čim se počelo govoriti o izmjenama GUP-a, odmah su se pojavili veliki pritisci od strane skupina koje su bile protivnici rušenja postojećeg kompleksa, i koje su radile pritisak na gradsku upravu da se investitoru ne dopusti ovakva izmjena - povjerio nam se jedan dobro upućeni izvor.

Drugi dio problema ležao je u činjenici da je za izmjene projekta trebalo napokon odrediti granice pomorskoga dobra, što je godinama bilo u nadležnosti DORH-a, a po pitanju čega, tvrdi naš izvor, nije bilo nikakvog pomaka.

- GUP formalno-pravno nije bio uvjetovan granicom pomorskog dobra, ali on bi se ipak s tom granicom trebao poklopiti, što znači da je za realizaciju potrebno zadovoljiti oba uvjeta - kaže naš izvor koji dodaje kako su ubrzo nakon ideje da se zbog Belvederea ide u izmjene GUP-a, na gradsko poglavarstvo stigli pritisci i od strane drugih investitora koji su također tražili da im se izađe u susret s izmjenama generalnog urbanističkog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2024 17:26