Intenzivno ulaganje

Ruske željeznice će za 230 mil. eura obnoviti prugu u Srbiji: 'To je odlična kompanija'

Česte krađe signalizacije na željezničkim prijelazima godišnje ih stoje 300 milijuna dinara (19 milijuna kuna)
Vladimir Putin, ilustracija pruge i Aleksandar Vučić
 Sergej Karpuhkin / Marko Djurica / Reuters

Srbija će s Rusijom potpisati ugovor o modernizaciji željezničke infrastrukture vrijedan 230 milijuna eura, najavila je Zorana Mihajlović, srbijanska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, prenosi Bizlife.

Vrijedan ugovor između tvrtke Infrastruktura železnice Srbije i državnih Ruskih željeznica potpisat će se tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina, čiji je dolazak u Srbiju najavljen za 17. siječnja.

Kako kaže Mihajlović, Rusi će obnoviti dionicu željezničke pruge Stara Pazova - Novi Sad te sagraditi jedinstveni komunikacijski centar za upravljanje prometom, željezničkim i cestovnim.

- U pitanju je jedna od najboljih svjetskih kompanija, s kojom već radimo na modernizaciji željezničke pruge Beograd - Budimpešta. Imamo odličnu suradnju i ovim ćemo je ugovorom učiniti još efikasnijom - naglasila je Mihajlović i dodala da se u Srbiji već desetljećima nije ulagalo u željezničku infrastrukturu.

Uz to, 13 milijuna eura osigurat će se i za obnovu željezničkih prijelaza, kojih je u Srbiji otprilike tisuću. Veliki problem s kojim se susreću, istaknula je Mihajlović, česte su krađe signalizacije na željezničkim prijelazima, koje ih godišnje stoje 300 milijuna dinara (19 milijuna kuna).

Napomenula je i da je za Srbiju politički vrlo važno imati dobre odnose s velikim svjetskim silama, stoga im nije problem surađivati s Rusijom, Kinom, SAD-om, Europskom unijom ili Azerbajdžanom.

- Previše smo mali da bismo birali s kime ćemo raditi, a s kime nećemo - zaključila je srbijanska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:38