Alternativa dolarima

Rusija želi vlastitu valutu za naplatu izvoza energenata: 'Zašto ne bi koristili rublje?'

Rusija će po moći naplaćivati izvezene energente u lokalnoj valuti jer su ruske državne obveznice popularne među inozemnim ulagačima
Ruski predsjednik Vladimir Putin i izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller nadgledaju izgradnju plinovoda Turski tok
 Sputnik Photo Agency / REUTERS

Rusija razmatra moguće alternative dolarima u energetskim transakcijama i mogla bi naplaćivati izvoz u eurima i rubljima kako bi smanjila izloženost američkim sankcijama, izjavio je ministar gospodarstva Maksim Oreškin.

"Naša je valuta jako dobra, stabilna. Zašto se ne bi koristila u globalnim transakcijama", kazao je Oreškin u razgovoru za nedjeljno izdanje londonskog Financial Timesa.

"U određenom trenutku želimo početi naplaćivati prodanu naftu i plin u rubljima", citira FT njegove riječi. "Stvar je u tome da želimo izbjeći pretjerane troškove takve odluke, ali bude li uspostavljena široka financijska infrastruktura, a početni troškovi budu vrlo niski, zašto ne?", izjavio je Oreškin prema pisanju londonskog lista.

Rusija će po njegovim riječima moći naplaćivati izvezene energente u lokalnoj valuti budući da su ruske državne obveznice popularne među inozemnim ulagačima koji su vlasnici 29 posto ruskog duga.

Moskva pokušava smanjiti izloženost SAD-u smanjenom upotrebom dolara kako bi ublažila utjecaj američkih sankcija, podsjeća Reuters. Ruska je imovina pod pritiskom od 2014. godine i uvođenja zapadnih sankcija zbog pripajanja Krima koji je do tada bio u sastavu Ukrajine.

Washington je naknadno uveo dodatne sankcije Rusiji zbog navodnog upletanja u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine i zbog navodne umiješanosti u trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji. Moskva opovrgava obje optužbe.

SAD je u kolovozu domaćim bankama zabranio izravnu kupnju državnih obveznica denominiranih u eurima od Rusije. U rujnu je rusko ministarstvo financija objavilo da će ubuduće nastojati prodavati više obveznica ulagačima iz Azije i Europe. Napomenuli su i da bi mogli prilagoditi valute u svojim obveznicama.

U razgovoru za FT Oreškin je naglasio i da Rusija namjerava povećati bilateralnu trgovinsku razmjenu s Europskom unijom. Dodao je ipak da vjerojatno neće ponovo početi uvoziti europske prehrambene proizvode dok EU ne olakša uvoz ruske robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 11:48