OTEŽANO POSLOVANJE

Rusija uputila ultimatum stranim tvrtkama i investitorima: ‘Imate tri opcije‘

SAD i Europa su zbog napada na Ukrajinu Rusiji nametnule goleme sankcije koje utječu na sve, od globalnih sustava plaćanja, do niza proizvoda visoke tehnologije

Ilustracija

 Stringer/AFP

Moskva je u petak od stranih tvrtki i investitora zatražila da žurno odluče hoće li otići ili ostati u Rusiji, te im ponudila da predaju sredstva lokalnim upraviteljima do povratka

Prvi zamjenik premijera Andrej Belorusov ovaj je izbor ponudio tjedan dana nakon ruske invazije u Ukrajinu, te dan nakon što je francuska banka Societe Generale upozorila da bi njeno poslovanje u Rusiji moglo biti obustavljeno, što je ugrozilo tvrtke koje žele ostati u zemlji.

Belorusov je stranim tvrtkama dao kratak opis triju opcija:

"Tvrtka u potpunosti nastavlja poslovati u Rusiji; strani dioničari predaju svoj dio ruskim partnerima te se kasnije mogu vratiti na tržište; ili tvrtka trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta radnike."

Svaka od ponuđenih opcija nosi određen rizik. Oni koji ostanu mogli bi se suočiti s posljedicama na zapadnom tržištu, budući da je tamošnja javnost priklonjena Ukrajini. Za one koji prenose dionice nema garancije o povratu, a oni koji ugase poslovanje u Rusiji u najboljem slučaju pretrpjet će goleme gubitke, ili će morati prodati tvrtku za nominalan iznos.

SAD i Europa su zbog napada na Ukrajinu Rusiji nametnule goleme sankcije koje utječu na sve, od globalnih sustava plaćanja, do niza proizvoda visoke tehnologije, zbog čega je poslovanje unutar Rusije uvelike otežano i nesigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 16:01