Nagla promjena

Rusija povećala zalihu zlata za 66 tona, Hrvatska jedina zemlja u regiji koja nema ni gram

Kupovinom zlata Rusija želi smanjiti izloženost dolaru uslijed zategnutih odnosa sa SAD-om
Središnja banka Rusije, Vladimir Putin i ilustracija trezora punog zlata
 / Profimedia, Alamy, Sputnik

Rusija gomila svoje zalihe zlata. Samo u srpnju zalihe skupocjenog metala povećali su za čak 29 tona, piše CNN.

Osim toga, Središnja banka Rusije u svibnju je pospremila 20 tona zlata u svoju riznicu, a u lipnju dodatnih 17 tona. Povećali su time svoje rezerve u tri mjeseca za čak 66 tona, a ukupna se vrijednost zaliha sada procjenjuje na 76 milijardi dolara. Žurna kupovina zlata poklopila se s dramatičnim smanjenjem američkih vladinih obveznica, odnosno američkog državnog duga u rezervama ruske središnje banke. Trenutno američke obveznice predstavljaju 17 posto od ukupnih rezervi Središnje banke Rusije, što je znatno manje nego na početku godine.

Kupovinom zlata Rusija želi smanjiti svoju izloženost dolaru uslijed zategnutih odnosa između Moskve i Washingtona. Također, pripremaju se za potencijalne nove Trumpove sankcije koje bi ih spriječile u prodaji američkih vladinih obveznica, pretpostavka je Eugenea Chausovskyja, višeg analitičara u tvrtki za geopolitičke informacije Stratfor.

Prema najnovijim podacima Svjetskog vijeća za zlato Rusija zasad drži šesto mjesto na globalnoj ljestvici zemalja s najvećim zlatnim zalihama. Novim pojačanjem, sada s ukupno 1944 tona zlata, pretekli su Kinu po zalihama, no još uvijek su daleko iza SAD-a koji uvjerljivo drži prvo mjesto s više od 8000 tona. Na drugom mjestu je Njemačka s 3300 tona, a u prvih pet ugurali su se i Međunarodni monetarni fond (MMF) te Italija i Francuska.

Za razliku od susjednih zemalja, Srbije s gotovo 20 tona zlata, Makedonije sa 7 tona, Slovenije s 3,2 i Bosne i Hercegovine s 3 tone, Hrvatska nema ni gram zlata u svojim rezervama. Još 2001. godine Hrvatska narodna banka (HNB) prodala je sve zalihe zlata, ukupno 13 tona za 117 milijuna dolara. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, dio domaćih ekonomista smatra da naša monetarna politika ne može biti neovisna bez zlata, ali u HNB-u to odbacuju tvrdeći da je zlato rizična investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2021 20:49