Odmah nakon SAD-a

Rusija je prestigla Veliku Britaniju i postala drugi najveći proizvođač oružja u svijetu

Američki udio u prodaji oružja i usluga 100 vodećih svjetskih kompanija u 2017. iznosio je 57 posto
Automatsko oružje
 Profimedia, Alamy

Rusija je pretekla Veliku Britaniju u proizvodnji oružja te postala drugi proizvođač oružja u svijetu, nakon SAD-a, objavio je u ponedjeljak Stockholmski institut za međunarodna mirovna istraživanja (Sipri).

- Ruske kompanije bilježe značajan rast prodaje oružja od 2011. godine, što je u skladu s povećanom ruskom potrošnjom za nabavu oružja radi modernizacije oružanih snaga - konstatira u priopćenju glavni istraživač Siprija Siemon Wezeman.

Na Siprijevoj listi 100 vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju oružja i vojne usluge u 2017. godini nalazi se 10 ruskih kompanija s udjelom u prodaji od 9,5 posto i ukupnim prihodima od 37,7 milijardi dolara. Time je Rusija zasjela na drugo mjesto ljestvice vodećih proizvođača oružja u svijetu, istisnuvši Britaniju koja je držala to mjesto od 2002. godine.

SAD je na prvom mjestu sa 42 tvrtke i povećanjem njihovih prihoda za dva posto, na 226,6 milijardi dolara. Američki je udio u prodaji oružja i usluga 100 vodećih svjetskih kompanija u 2017. bio nešto veći od polovine i iznosio je 57 posto.

- Američke kompanije imaju izravne koristi od kontinuirane potražnje američkog ministarstva obrane za oružjem - konstatira direktorica Siprijevog programa za oružje i potrošnju na oružane snage.

Američka kompanija Lockheed Martin zadržala je u 2017. poziciju najvećeg proizvođača oružja u svijetu s prihodima od 44,9 milijardi dolara, pokazuju Siprijevi podaci.

Prvi puta se na listi 10 najvećih proizvođača pojavila ruska tvrtka Almaz-Antey, koja je povećala prihode za 17 posto, na 8,6 milijardi dolara. Britanija je kao najveći proizvođač oružja u zapadnoj Europi na trećem mjesecu s ukupnim prihodima od 35,7 milijardi dolara.

Britanska tvrtka BAE Systems nalazi se na četvrtom mjestu Siprijeve liste 100 vodećih kompanija.

U institutu izdvajaju i 24-postotni skok prihoda turskih proizvođača oružja, što po njima odražava ambicije Ankare da "razvije industriju oružja kako bi podmirila rastuću potražnju za oružjem i smanjila ovisnost o stranim dobavljačima", rekao je Siprijev istraživač Pieter Wezeman. U Sipriju također napominju da njihove brojke ne uključuju Kinu za koju podaci nisu bili dostupni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 08:31