DRAŽBA ROSNEFTA

Rusi se hvalili da će bez problema naći kupce za naftu pa doživjeli fijasko: ‘Znate koliko su ponuda dobili? Nula‘

Prošlog tjedna ruski naftni div odlučio je testirati spremnost kupaca u Aziji da naftu plaćaju avansno, u rubljama

Ruska naftna platforma u Kaspijskom moru

 Maxim Korotchenko/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruska naftna tvrtka Rosneft nije uspjela prodati naftu na velikoj dražbi koja je trebala biti test spremnosti kupaca u Aziji da crno zlato plate avansno, u rubljama, izvijestili su trgovci.

Moskva je priznala da ima problema s izvozom nafte zbog sankcija koje su joj uvedene od početka, kako ju naziva, "posebne operacije" u Ukrajini. Zato je najavila pojačanu suradnju s Azijom.

SAD je uveo embargo na rusku naftu, ali EU je znatno više ovisan o ruskim energentima i još raspravlja o toj mjeri. Ekonomisti upozoravaju da bi potpuni embargo na ruski plin gurnuo europsko gospodarstvo u recesiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je krajem ožujka da "neprijateljske" zemlje, koje su Moskvi uvele sankcije, moraju plaćati plin u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

Prošlog tjedna ruski naftni div Rosneft odlučio je testirati spremnost kupaca u Aziji da naftu plaćaju avansno, u rubljama.

Rosneft je na aukciji ponudio 6,5 milijuna tona nafte, koje su trebale biti isporučene iz ruskih luka u svibnju i lipnju, ali do ponedjeljka nije stigla nijedna ponuda, reklo je pet trgovaca.

U Rosneftu nisu odmah odgovorili na upit da kometiraju tu informaciju.

image

Rosneft, logo

Yuri Kadobnov/AFP

Uvjeti aukcije jako su teški, rekli su trgovci, dodavši i da bi Rosneft teško prodao naftu i da nisu izmijenjeni budući da većina europskih naftnih tvrtki i trgovinskih kuća postupno obustavlja nabavu nafte od ruske tvrtke.

Indijske rafinerije nisu dostavile ponudu, a dio barela namijenjenih Dalekom istoku nudio se s previše kratkim rokom isporuke.

Indija je od početka ruske invazije na Ukrajinu udvostručila kupnju ruske nafte, unatoč apelima Washingtona da smanji nabavu, podsjeća Reuters.

"Konkretni uvjeti i kratki rok zahtijevaju pojedinačne pregovore", rekao je izvor u azijskoj trgovinskoj kući, dodavši da bi se dio ponuđenih barela mogao prodati u poslovima daleko od očiju javnosti.

Drugi upućeni izvor rekao je da je glavni cilj aukcije bio "najaviti tržištu da će se morati plaćati u rubljama" i to je, po njegovim riječima, postignuto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17