Potvrdili visoki izvori

Rusi razmatraju promjenu vlasništva nad Sberbankom: 'Ideja je poprimila konkretne obrise'

Sberbank je najveća banka u Rusiji, drži otprilike pola depozita i na ruku joj idu niski troškovi financiranja
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ruska sredšinja banka trenutno je supervizor i suvlasnik najvećeg ruskog zajmodavca Sberbanka, što je potaknulo dužnosnike da razmotre mogućnost prebacivanja njezina vlasničkog udjela na drugu državnu instituciju, saznaje Reuters iz četiri izvora.

Sberbank je najveća banka u Rusiji, drži otprilike pola depozita i na ruku joj idu niski troškovi financiranja.

Ruska središnja banka izravni je vlasnik 50 posto plus jedne dionice u Sberbanku a zamisao o prijenosu tog udjela na drugo poduzeće nije nova, ističe Reuters.

Ponovo je postala aktualna nakon što je središnja banka krajem 2013. preuzela zadaću supervizije financijskih tržišta.

"Ideja je poprimila konkretne obrise... (središnja banka) istovremeno je megasupervizor i dioničar (Sberbanka)", rekao je za Reuters jedan od četiri izvora, koji je za razgovore o prijenosu vlasničkog udjela saznao od direktora Sberbanka.

Informaciju su odvojeno potvrdila i dva visoko rangirana izvora u bankarskim krugovima i neimenovani visoki državni dužnosnik.

Još nije jasno kako bi se udio prenio ni je li prijenos uopće moguć, kao ni kojoj instituciji, rekli su izvori, dodajući da odluka tek treba biti donesena.

Prvi viceguverner središnje banke Sergej Švecov rekao je novinarima u utorak da postojeći zakon zabranjuje prodaju i prijenos udjela središnje banke u Sberbanku, ali nije želio komentirati mogući daljnji razvoj situacije.

Glasnogovoronik premijera Dmitrija Medvedeva Oleg Osipov izjavio je za Reuters da u vladi razgovaraju o raznim pitanjima. Dodao je i da još nije donesena konkretna odluka o potencijalnoj promjeni vlasništva nad Sberbankom.

Iz Sberbanka su poručili da ne komentiraju "tržišne glasine ni sugestije". U ministarstvu financija i u središnjoj banci nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju informaciju o mogućem prijenosu vlasničkog udjela.

Središnja banka i ministarstvo financija spore se oko raspodjele dividendi između proračuna i središnje banke. Dividende Sberbanka značajna su stavka u ukupnoj dobiti središnje banke, ističe Reuters.

Sberbank je ove godine isplatio ukupno 361,4 milijarde rubalja (5,8 milijardi dolara) dividendi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:56