Promjene u Fortenova grupi

Rusi dobivaju većinu u Upravnom odboru, Mudrinić predstavnik radnika u Fortenovi

Imatelji depozitarnih potvrda predstavljaju krajnje vlasnike Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj, te će na predstojećoj skupštini odlučivati o imenovanju dva nova člana Upravnog odbora Fortenova grupe d.d
Ivica Mudrinić, Maksim Poletajev, Fabris Peruško
 HANZA MEDIA

Rusi će imati većinu svojih ljudi u Upravnom odboru Fortenova grupe, a Ivica Mudrinić će u Upravnom odboru kompanije štititi interese radnika. To su dvije glavne informacije koje se, između ostalih mogu pročitati u današnjoj objavi o sazivanju skupštine imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stiching, zaklade sa sjedištem u Nizozemskoj, koja će se održati 30. rujna 2019.

Imatelji depozitarnih potvrda predstavljaju krajnje vlasnike Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj, te će, ističe se u priopćenju, na predstojećoj skupštini odlučivati o imenovanju dva nova člana Upravnog odbora Fortenova grupe d.d.

"Kako su dosadašnji ne-izvršni članovi Upravnog odbora Kelly Griffith i Daniel Michael Böhi podnijeli ostavke, na skupštini će dioničari odlučiti o prijedlogu za imenovanje Paula Bastonea i Alexandera Torbakhova u Upravni odbor Fortenova grupe d.d. na mandat od tri godine. Imatelji depozitarnih potvrda elektronički mogu glasovati počevši danas u 17 sati do 17 sati u petak 27. rujna 2019. ili glasovati mogu na samoj skupštini, u ponedjeljak 30. rujna 2019.", napominje se u priopćenju. Pritom se dodaje i da je danas Radničko vijeće Fortenova grupe d.d. obavijestilo Upravni odbor tvrtke o imenovanju Ivice Mudrinića u Upravni odbor kao predstavnika radnika, uz napomenu kako imenovanje Mudrinića nastupa odmah, a ostala dva imenovanja moraju većinom glasova izglasati imatelji depozitarnih potvrda.

Kratka biografija predloženih novih članova Upravnog odbora govori kako je Paul Bastone Amerikanac s Harvard MBA diplomom, investicijski bankar koji je karijeru započeo u Merrill Lynchu, da bi dvanaest ključnih godina karijere proveo na različitim visokim menadžerskim pozicijama u J.P. Morganu, uključujući i pet godina u Moskovskom uredu J.P. Morgana kao izvršni direktor. Bastone tečno govori i ruski jezik, a danas je poduzetnik i angel investor. On je navodno, iako formalno nezavisan član upravnog odbora, u interesnoj sferi novog kreditora Fortenove, HPS Investment Partnersa.

Alexander Torbakhov je ruski državljanin s MBA diplomom Sveučilišta u Chicagu, čija dugogodišnja karijera u financijskoj industriji uključuje i osam godina koje je do 2018. proveo u Sberbanci u Rusiji, na mjestu potpredsjednika Uprave i glavnog direktora za poslovanje s građanstvom. Torbakhov je danas neizvršni član Upravnog odbora velike ruske X5 Retail Group i ako ga potvrde dioničari, kao i Paul Bastone trebao bi se pridružiti Upravnom odboru Fortenova grupe u Hrvatskoj također kao neizvršni član. Njegovim imenovanjem ruska Sberbank ima četiri svoja "igrača" u upravnom odboru, a VTB jednog, što znači da Rusi imaju većinu u tom glavnom tijelu Fortenova grupe. Osobe biske situaciji u Fortenovi smatraju kako je, međutim, ipak postignuta "geopolitička ravnoteža" u toj tvrtki, jer je upravni odbor u svom djelovanju ograničen odredbama ugovora o novom financiranju, vrijednim 1,57 milijarde eura, kojim je refinanciran roll-up kredit. A kako je glavni nositelj tog financiranja HPS Investment Partners, ti izvori drže kako je tako postignuta famozna "geopolitička ravnoteža".

Pritom se upravo Fabris Peruško, član upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenove, navodi kao onaj koji je najviše radio na stvaraju takve ravnoteže kreditora i vlasnika tvrtke, a ističu i kako je on predstavljao onu stranu u kompaniji koja je zagovarala punu isplatu graničnog duga dobavljačima. Naravno, u ovoj priči postoji i druga strana koja tvrdi kako je ovako jakom prevagom Rusa u upravnom odboru, a uz činjenicu i da VTB sudjeluje u novom ugovoru o refinanciranju s 400 milijuna eura, Fortenova sada ipak dominantno u upravljačkim rukama Rusa, koji zajedno imaju 39 posto vlasništva tvrtke.

Pored svega, nemalo je iznenađenje da se Radničko vijeće Fortenova grupe d.d., upravljačke tvrtke Fortenova grupe, odlučilo za svog predstavnika izabrati Ivicu Mudrinića, bivšeg predsjednika HT-a i HUP-a za kojeg u Hrvatskoj vlada javna percepcija da je zagovaratelj prava poslodavaca nauštrb prava radnika. Radničko vijeće Fortenova grupe sada ga je izabralo za svog predstavnika, računajući, kako čujemo, da će se sa svojim znanjem i iskustvom akumuliranim u dugogodišnjoj karijeri Mudrinić moći u ime i za račun radnika nositi s američkim i ruskim “teškašima” u Upravnom odboru, te kao jedan od svega dva Hrvata u deveteročlanom odboru osim interesa radnika zastupati i druge domaće interese u samom vrhu ove važne i velike kompanije. Ovom prilikom treba naglasiti kako Radničko vijeće može izabrati za svog predstavnika i nekog tko nije zaposlen u kompaniji, ali se dio sindikata u Fortenovi već prije bio javno pobunio zbog toga što predstavnika radnika u upravnom odboru Fortenova grupe ne bira 32 tisuće zaposlenih u Hrvatskoj, nego se bira između 150 zaposlenih u upravljačkoj tvrtki Fortenova grupe.

No, odredba da se predstavnika radnika bira u upravljačkoj tvrtki je dio nagodbe vijeća vjerovnika, tako da je tu Fortenova grupa poštivala volju vjerovnika, odnosno sadašnjih vlasnika tvrtke. Nadalje, budući da u Fortenova grupi d.d., upravljačkoj tvrtki grupe, radi dobar dio menadžera koji nemaju pravo birati predstavnika radnika u Radničkom vijeću, Mudrinića je u stvari izabralo 50-tak tajnica, vozača, računovođa i drugih radnika koji nisu na rukovodećim položajima. Ivica Mudrinić nam je tim povodom kazao kako smatra "da kao član Upravnog odbora Fortenova grupe koji predstavlja radnike mogu na najbolji način staviti svo znanje i iskustvo koje sam sticao desetljećima u međunarodnoj poslovnoj areni u funkciju interesa zaposlenika i tvrtke". "Upravo moje dugogodišnje iskustvo na sličnim menadžerskim pozicijama jamči zaposlenicima Foretnova grupe d.d. da mogu ravnopravno sudjelovati u procesima odlučivanja njihovog Upravnog odbora, koji čine redom izuzetno iskusni međunarodni menadžeri i financijaši. S njima se treba znati i moći nositi, a ja, vjerujem, to mogu, u najboljem interesu onih koje predstavlja", rekao nam je Mudrinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 19:31