Optužbe za Uljanik

Rupa od milijardu kuna: novogradnje koje su uništile pulsko i riječko brodogradilište

Uhićena 12-orica jučer su bila na ispitivanju u tužiteljstvu, a danas sudac istrage odlučuje o istražnom zatvoru
Brodovi Punta (lijevo), Veruda (sredina gore) i Valovine (sredina dolje) te Juraj Šoljić
 Goran Šebelić / Srećko Niketić / Matija Djanješić / Hanza Media

Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka u suradnji s policijskim službenicima PU istarske i PU primorsko-goranske dovršili su jučer kriminalističko istraživanje određenih poslovnih događaja koji se odnose na razne segmente poslovanja društava iz Uljanik grupe, priopćili su iz MUP-a nakon završetka tog dijela istrage.

Zbog sumnje u počinjenje šest kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare, na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna u iznosu većem od 1,2 milijarde kuna, uhićeno je 12 hrvatskih državljana te obavljeno je 15 pretraga radnih prostora, domova i drugih prostora.

Ispod cijene

Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku te su protiv njih podnesene odgovarajuće kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a prema neslužbenim informacijama, osumnjičene su još najmanje četiri osobe. Kriminalističkim je istraživanjem, ističu u MUP-u, utvrđena sumnja da su navedena kaznena djela počinjena prilikom poslovnih događaja, odnosno dogovaranja prethodnih uvjeta za gradnju četiri broda, ugovaranje njihove gradnje, zaključenje raznih ugovora i sporazuma o načinu financiranja gradnje, određivanju i naplati prodajne cijene brodova i njihovu predaju u vlasništvo kupcima. Gradnje tih brodova su ugovorene 2010., a brodovi su sagrađeni i isporučeni 2011., 2012., 2013. i 2016. godine.

"Njihovom je gradnjom oštećeno brodogradilište iz Pule s obzirom na to da se prodajna cijena naplaćena kupcima nije bazirala na kalkulaciji troškova gradnje, već na (znatno nižoj) procjeni prosječne cijene takvih brodova donesenoj bez uvida u stanje broda. Dodatno, prodajna cijena nije u cijelosti naplaćena, već su za dio procjene vrijednosti brodova brodogradilištu iz Pule ustupljene dionice kupaca brodova. Tako je brodogradilište iz Pule do kraja lipnja 2015. na svoju štetu posredno neosnovano sudjelovalo i u podmirenju tih obveza", stoji u priopćenju MUP-a.

Prebijali dug

Domagoj Klarić je osumnjičen za "kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju", i to zbog toga što je u svojstvu predsjednika Uprave 3. maja sklapao ugovore kojima se dug Uljanik Brodogradilišta prema 3. maju prebijao dionicama brodova u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta. U tom se kontekstu spominje i Silvan Kranjc kao direktor Uljanik Brodogradilišta. Jednako tako, u jednoj od točaka optužbe se navodi i da su prvoosumnjičeni Marinko Brgić, u svojstvu šefa Uprave Uljanik Brodogradilišta, petoosumnjičeni Anton Brajković, u svojstvu šefa Uprave Uljanika d.d. i predsjednika NO-a Uljanik Brodogradilišta, šestoosumnjičeni Silvan Kranjc, kao član Uprave Uljanik Brodogradilišta, trećeosumnjičeni Veljko Grbac, četvrtoosumnjičeni Gianni Rossanda, 15-osumnjičeni Boris Cerovac, kao članovi NO-a Uljanik Brodogradilišta, 14-osumnjičena Lorena Mišković kao zamjenica predsjednika NO-a Uljanik Brodogradilišta, drugoosumnjičeni Dragutin Pavletić, kao direktor Uljanik Plovidbe i Uljanik Shipmanagementa (US), United Shipping Services (USS1), USS12 i USS13, desetoosumnjičeni Darko Šorc, kao direktor US i USS 13, "prema prethodno dogovoru, a na zahtjev Dragutina Pavletića i Darka Šorca, u nakani da na štetu Uljanik Brodogradilišta, kao i cijelog Uljanika d.d., priskrbe nezakonitu dobit za Uljanik Plovidbu i njezine tvrtke US, USS1, USS12, USS13", dogovarali poslove vezane za gradnju i kupoprodaju brodova Veruda i Stoja. Pritom je, kako stoji u optužbi, Uljanik Brodogradilište oštećeno za više od 416 milijuna kuna.

Predmet krim-istraživanja bili su, ponovimo, i događaji u brodogradilištu u Rijeci. "Tijekom postupka rekonstruiranja brodogradilište u Rijeci je za brodogradilište u Puli izvodilo radove na dovršetku tri broda, uključujući jedan od četiri prethodno navedena broda, te je po toj osnovi imalo potraživanja od brodogradilišta u Puli. Umjesto naplate potraživanja, četvero osumnjičenika su u svojstvu direktora i članova nadzornih odbora zaključili ugovore kojima brodogradilište u Rijeci stječe 40 posto ranije navedenih udjela/dionica od brodogradilišta u Puli. Dionice plaća prebijanjem ugovorne cijene dionica s cijenom potraživanja od brodogradilišta u Puli.

Oštećen 3. maj

Navedenim prebijanjem potraživanja brodogradilište u Rijeci nije steklo nikakvu korist, već je njime oštećeno", ističu u MUP-u. Dodatno, brodogradilište u Rijeci je, temeljem sporazuma o suradnji na gradnji četiri broda za domaće naručitelje, gradilo dva broda za dioničko društvo iz Pule. "Za njihovu gradnju je ugovoreno trebalo primiti sredstva državne potpore putem dioničkog društva iz Pule koje ih je i primilo u dva navrata, u rujnu i prosincu 2013. godine. Potom direktor brodogradilišta iz Rijeke i direktor dioničkog društva iz Pule potpisuju ugovor o pozajmici na osnovi kojeg brodogradilište uplaćuje dioničkom društvu isti iznos koji je brodogradilište trebalo primiti kao potporu. Dioničko društvo iz Pule primljena sredstva uplaćuje natrag brodogradilištu u Rijeci, ali kao uplatu državne potpore koju je ionako trebalo uplatiti, dok pozajmica brodogradilištu nikada nije vraćena. Time je tvrtki iz Pule pribavljena protupravna imovinska korist na štetu brodogradilišta u Rijeci", naglašava se u analizi.

Uz to, nakon primitka drugog dijela potpore, umjesto uplate korisniku, odnosno 3. maju, direktor dioničkog društva iz Pule ih odlučuje iskoristiti za podmirenje kreditnih obveza dioničkog društva. "Korištenjem sredstava državne potpore suprotno njihovoj namjeni oštećeno je brodogradilište iz Rijeke kao korisnik potpore, proračun RH kao davatelj potpore. Naposljetku, kako bi se završio postupak restrukturiranja prikazivanjem investicija, direktor brodogradilišta iz Rijeke je s dva člana Uprave dioničkog društva iz Pule, zaključio ugovor o kupoprodaji postrojenja (panel linija). Kupoprodajnim ugovorom brodogradilište iz Rijeke kupuje navedenu liniju, a terećeno je i za njenu ugradnju. Navedeno se prikazalo kao dio izvršenja obveze investiranja u postupku restrukturiranja, a zapravo se radi o panel liniji nabavljenoj 2016. za potrebe drugog društva. Ovime su se dioničkom društvu iz Pule pribavila i sredstva za zatvaranje obveza po zadužnici i za zatvaranje obveza prema HBOR", stoji u priopćenju MUP-a.

Privedene šefove Uljanika i 3. maja sumnjiči se da su počinili šest kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te jedno kazneno djelo subvencijske prijevare. Pritom su, kako ih se tereti, oštetili Uljanik Brodogradilište d.d. i 3. maj Brodogradilište d.d., ali i državni proračun za 1,2 mlrd. kuna. Dvije najteže točke optužbe vezane su za gradnju i kupoprodaju četiri broda za prijevoz rasutih tereta.

1 Jednom točkom obuhvaćeni su ugovori i niz drugih poslovnih događanja vezanih za gradnju i kupoprodaju brodova Veruda i Stoja. Zloporabama čelnika Uljanika, prema optužbi, samo na ta dva broda Uljanik je oštećen za 75 milijuna dolara, odnosno za više od 416 mil. kuna. Pritom su profitirali United Shipping Services 1 (USS 1) za 33,8 mil. dolara, USS 12 za 14 mil. dolara i USS 13 za 13,6 mil. dolara.

2 Druga točka odnosi se na gradnju i kupoprodaju brodova Punta i Valovine pri čemu je Uljanik oštećen za čak 105 milijuna dolara (gotovo 650 milijuna kuna), a nezakonito su korist stekle tvrtke Maritime Transport Pula 3 (MTP3) i MTP 4, ukupno 55,8 milijuna dolara.

Treća optužba povezana je s tvrtkama USS 12 i USS 13 nakon kupoprodaje brodova Veruda i Stoja. Sporni su ugovori kojima je 3. maj 2015. od Uljanik otkupio 40-postotne udjele u tim tvrtkama, iako su, kako ih se tereti, znali da su bezvrijedni. Na taj način brodogradilište 3. maj oštećeno je za ukupno 103,8 milijuna kuna.

4 Četvrtom točkom inkriminira se kupoprodaja investicije “IMG panel linija”. Prema optužbi, 3. maj je 2017. kupio panel liniju od Uljanika mimo propisane procedure i bez potrebe te je tako oštećen za ukupno 22,3 milijuna kuna.

5 Pojedini osumnjičenici terete se i za korištenje sredstava državne potpore suprotno njihovoj namjeni pri čemu je oštećeno brodogradilište 3. maj kao korisnik namjenske potpore te državni proračun RH kao davatelj namjenske potpore.

(Željko Petrušić)

Među osumnjičenima i sindikalist Juraj Šoljić

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, uz 12 uhićenih osoba policija je kaznenom prijavom u slučaju Uljanik obuhvatila još najmanje četiri osobe koje će se vjerojatno procesuirati redovnim putem.

U službenim dokumentima vezanima za ovu policijsku akciju tako se, između ostalih, kao 16-osumnjičeni navodi sindikalist Juraj Šoljić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru riječkog 3. maja. Donosimo popis osumnjičenih osoba i ključne funkcije koje su imali u vrijeme počinjenja kaznenih djela za koja se terete.

1. Marinko Brgić, osumnjičen kao predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta d.d.

2. Dragutin Pavletić, kao direktor Uljanik Plovidbe

3. Veljko Grbac, kao član Nadzornog odbora Uljanik Brodogradilišta

4. Gianni Rossanda, kao član NO Uljanik Brodogradilišta

5. Anton Brajković, kao predsjednik Uprave Uljanik d.d. i predsjednik NO-a Uljanik Brodogradilišta

6. Silvan Kranjc, kao član Uprave Uljanik Brodogradilišta

7. Zdravko Pliško, kao direktor 3. maja Brodogradilišta

8. Maksimilian Percan, kao predsjednik Uprave 3. maja Brodogradilišta

9. Elvis Pahljina, kao direktor Uljanik Financija

10. Darko Šorc, kao direktor tvrtki US i USS 16

11. Domagoj Klarić, kao direktor 3. maja Brodogradilišta

12. Eduard Milovan, kao član Uprave i direktor Uljanik Brodogradilišta

13. Goran Kutnjak, kao član NO-a 3. maja Brodogradilišta

14. Lorena Mišković, kao zamjenica predsjednika NO-a Uljanik Brodogradilišta

15. Boris Cerovac, kao član NO-a Uljanik Brodogradilišta

16. Juraj Šoljić, član NO-a 3. maja Brodogradilišta.

(Željko Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:54