Rast potražnje

Royal Dutch Shell: 'Globalna potražnja za LNG-om bit će udvostručena do 2040. godine'

Očekuje se da će Azija ostati dominantna regija u desetljećima koji dolaze, pri čemu će južna i jugoistočna Azija generirati više od polovine povećane potražnje
Novi LNG terminal
 Matija Djanjesic / CROPIX

Globalna potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) trebala bi se udvostručiti do 2040. na 700 milijuna tona budući da će plin kontinuirano igrati ključnu ulogu u niskougljičnom energetskom sustavu, pokazalo je u četvrtak izvješće naftne kompanije Royal Dutch Shell.

Globalna potražnja za LNG-om u 2019. godini porasla je za 12,5 posto, na 359 milijuna tona. Očekuje se da će Azija ostati dominantna regija u desetljećima koji dolaze, pri čemu će južna i jugoistočna Azija generirati više od polovine povećane potražnje, navodi se u godišnjim prognozama za tržište tog britansko-nizozemskog naftnog diva.

"Globalno tržište LNG-a nastavilo se razvijati u 2019., uz povećanu potražnju za ukapljenim i prirodnim plinom u energetskim i ne-energetskim sektorima", rekao je Maarten Wetselaar, direktor integralnog odjela za plin i nove energente u Shellu.

"Rekordna ulaganja u njegovu ponudu podmirit će sve veće potrebe građana za tim najfleksibilnijim i najčišćim fosilnim gorivom".

Izgaranjem prirodnog plina u atmosferu se u usporedbi s ugljenom emitira 45 do 55 posto manje stakleničkih plinova i manje od desetine zagađivača zraka kada su korišteni za pogonsko gorivo u proizvodnji električne energije. Lani je rekordnih 40 milijuna tona dodatne ponude postalo raspoloživo na tržištu i zabilježena su rekordna ulaganja u kapacitete za ukapljivanje u visini 71 milijun tona, ističe se u izvješću.

Uvoz u Europu uvećan je za 74 posto budući da je plin bio prihvatljiviji od ugljena za pogonsko gorivo u sektoru proizvodnje električne energije. Cijene LNG-a na globalnom tržištu ove su zime pale na rekordno niske razine budući da je za njime potražnja pala zbog blage zime i epidemija koronavirusa u Kini dok je ponuda bila izdašna.

"Premda u današnje vrijeme svjedočimo slabašnim uvjetima na tržištu zahvaljujući raspoloživoj rekordnoj novoj opskrbi, dvjema uzastopnim blagim zimama i situaciji s koronavirusom, očekujemo da će se ponovno postići ekvilibrij", dodao je Wetselaar.

Pokretači na putu ka tome cilju bit će kombinacija kontinuiranog rasta potražnje i pada nove raspoložive opskrbe do 2025. , rekao je.

U Kini je uvoz LNG-a povećan za 14 posto u 2019. zahvaljujući nastojanjima na poboljšanju kvalitete zraka. Uvoz je također porastao u Bangladešu, Indiji i Pakistanu, pokazale su godišnje prognoze Royal Dutch Shella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 23:41