NAJBOLJI GRADOVI 2021.

Rovinj, Poreč i Umag te Dugo Selo pokušat će zasjeniti Svetu Nedelju

Gospodarska meka Zagrebačke županije pobjeđivala je u sva tri dosadašnja izbora za najbolji srednji grad za gospodarstvo, a istarske turističke perjanice bile su joj protukandidati
Sveta Nedelja
 CROPIX

Istarski turistički biseri Rovinj, Poreč i Umag te Dugo Selo u Zagrebačkoj županiji pokušat će prekinuti dominaciju Svete Nedelje u ovogodišnjem, četvrtom po redu izboru najboljih srednjih gradova za gospodarstvo u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Svojevrsna gospodarska meka Zagrebačke županije, Sveta Nedelja pobjeđivala je, naime, u sva tri dosadašnja izbora, a upravo su joj Rovinj, Poreč i Umag gotovo redovito bili protukandidati, a Dugo Selo ove je godine prvi put u završnici izbora najboljih srednjih gradova za gospodarstvo kojim su obuhvaćene sredine s najmanje 10.000 i najviše 35.000 stanovnika.

Efikasnost

Aktualni pobjednik u ovoj konkurenciji, sjedište nekih od novih perjanica hrvatskog gospodarstvo poput Rimac Automobila, Medical Intertradea i Stanića, redovito je imao najbolje ukupne pokazatelje prema 14 kriterija koji su razmatrani u rangiranju srednjih gradova. Po dva kriterija - prosječnom dohotku po stanovniku i efikasnosti gradske uprave - Sveta Nedelja imala je najbolje dosege u svojoj konkurenciji.

Prosječni dohodak po stanovniku u spomenutome gradu je 43.808 kuna, a prihod gradskog proračuna po zaposlenome, kao mjerilo efikasnosti rada gradske uprave, 3,3 milijuna kuna. Sveta Nedelja ima i drugi najbolji pokazatelj broja zaposlenih (415) na 1000 stanovnika među srednjim gradovima.

Poreč će pokušati zasjesti na mjesto Svete Nedelje u ovome izboru, među ostalim, adutima kao što su najbolji omjer broja obrtnika (57) na 1000 stanovnika i najviši broj zaposlenih (444) na 1000 stanovnika među srednjim gradovima.

- Poreč ima ukupno sedam gospodarskih zona. Investitorima koji kupe parcelu od Grada nude se razne pogodnosti, kao, na primjer, u Gospodarskoj zoni Buići - Žbandaj besplatni komunalni priključci i oslobađanje doprinosa - ističu u porečkoj gradskoj upravi.

Poduzetnička klima

Uvrstivši se prema četiri promatrana ekonomska pokazatelja među pet najboljih srednjih gradova, Rovinj je istaknuo kandidaturu za novog pobjednika u ovoj konkurenciji. Među ostalim, Rovinj ima drugi najveći izvorni prihod po stanovniku (7111 kuna) u konkurenciji srednjih gradova te drugi najveći prosječni dohodak po stanovniku (35.000) kuna.

- Osim potpora kojima doprinosimo stvaranju povoljne poduzetničke klime, kao izuzetno uspješan pokazao se i projekt dodjeljivanja parcela u gospodarskoj zoni Gripole - Spine po cijeni od jednog eura za kvadrat. Danas tamo djeluje sedam poduzetnika, koji zapošljavaju približno 120 djelatnika - navode u gradskoj upravi Rovinja.

Umag je i četvrti put ušao u završnicu izbora za najbolji srednji grad u gospodarstvu zahvaljujući vrlo dobrim pokazateljima mjesečnih izvornih prihoda po stanovniku (6720 kuna) i omjerom broja obrtnika (47) na 1000 stanovnika.

Pokrivenost gradskih rashoda s prihodima iznosi 103 posto, a na 1000 stanovnika Umaga 18 je nezaposlenih, po čemu je jedan od šest najboljih među srednjim gradovima.

Drugo središte Zagrebačke županije u završnici ovog izbora, Dugo Selo, po četiri promatrana ekonomska kriterija ima jedan do deset najboljih pokazatelja među srednjim gradovima.

Riječ je o pokrivenosti gradskih rashoda prihodima od 105 posto, udjelu poreznih prihoda u ukupnim prihodima grada od 59 posto, efikasnosti gradske uprave (2,7 milijuna kuna prihoda po zaposlenome) i prosječnome iznosu bruto plaće zaposlenih građana od 582.000 kuna.

image
NAJBOLJI GRAD sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:37