Bez podrške dioničara

Rossanda: Horvat naš program ili nije ni pogledao ili ne zna ama baš ništa o brodogradnji

Predsjednik uprave Gianni Rossanda poručio je kako za sudbinu Uljanik grupe nema puno vremena
Gianni Rosssanda i Darko Horvat
 Goran Šebelić / Nikša Stipaničev / Hanza Media

Očekivano, dioničari pulskog Uljanika su danas na redovnoj glavnoj skupštini iskazali nezadovoljstvo radom uprave i nadzornog odbora te im nisu odobrili izvješća, niti im dali razrješnice za njihov rad u 2017. Upravi je nepovjerenje iskazalo čak 79 posto dioničara, a većinu njih čine sami radnici. Put je to prema smjeni ili ostavci trenutne uprave koja je dala svoje mandate na raspolaganje nadzornom odboru još prije mjesec i pol dana. Međutim, NO je tada bio u ostavci i odluku o tome prepustili su ovom sazivu.

Međutim, pitanje je hoće li se imati o čemu uopće previše odlučivati jer je situacija u Uljaniku već odavno alarmantna. Plaće ponovno nema, tako da je Uljanik pred novim štrajkom, a ako ne krene u restrukturiranje, završit će u likvidaciji. Stečaj nije opcija. To je jasno na skupštini kazao predsjednik uprave Gianni Rosssanda dok je izlagao svoje izvješće o poslovanju i stanju društva za 2017. koje dioničari nisu prihvatili kao što nisu prihvatili ni izvješće NO-a za prošlu godinu, dok su prihvatili primjerice financijsko izvješće za 2017. po kojem je gubitak grupe nevjerojatnih 1,2 milijarde kuna.

Oštar prema Horvatu

-Ukupna davanja države nakon potencijalnog izvršavanja restrukturiranja bit će jedva dvije trećine onoga što su dobivala druga brodogradilišta. Dakle, stvar je dobre volje i odluke. Mi tu odluku čekamo. Nemamo puno vremena, ali čekamo. A to je ili odluka o novom strateškom partneru, ako ga država ima, a ako ga nema, zahtijevamo da se ide s predloženim programom restrukturiranja jer treće varijante nema. Ne postoji varijanta stečaja. U zabludi smo svi ako mislimo da postoji ta varijanta. Nažalost, po odlukama Europske komisije o davanju rescue aida, stečaj nije opcija, nego samo likvidacija. Uvjeren sam ipak da do toga neće doći, ali moramo nastupati svi skupa. Sa mnom ili bez mene, kazao je Rossanda. Obrušio se i na ministra gospodarstva Darka Horvata za koga kaže da nije ni pročitao program restrukturiranja.

- Sve do neki dan bilo smo uvjerenja da se intenzivno radi na programu, ali danas nažalost moram konstatirati da nakon zadnjih izjava ministra gospodarstva, da je njemu nepoznato kako je moguće raditi tri broda na dva navoza, moram skupa s vama zaključiti da on taj program nije ni pogledao ili da ne znam ama baš ništa o brodogradnji, kazao je Rossanda pred dioničarima. Dodao je da je suradnja s ministricom Martinom Dalić bila puno bolja te da se nakon njenog odlaska sve počelo usporavati.

Nisu zadovoljni Končarom

- Nakon što smo odabrali strateškog partnera i nakon što se počeo izrađivati program restrukturiranja koji je bio na istim temeljima i po istim principima kao što je bio i zahtjev za rescue aid. Tada smo predvidjeli da ćemo napraviti program restrukturiranja, da nam treba 96 milijuna eura da bismo preživjeli 5 mjeseci i da iza toga nećemo biti u mogućnosti vratiti tih 96 milijuna eura, ali da ćemo krenuti u program restrukturiranja i da ćemo Uljanik unaprijediti po drugim osnovama. Nažalost, iza toga se sve počelo usporavati. Zašto, ostaje veliko pitanje, kazao je.

Dioničari nisu zadovoljni odabirom Končara, niti činjenicom da će se obim brodogradilišta uvelike smanjiti i prenamijeniti u sasvim nešto drugo. Rossanda je kazao da je on jedini dao uvjete koji su se referirali na program restrukturiranja te da je jedini ponudio da će u gotovini platiti 200 milijuna eura za daljnji nastavak poslovanja Uljanik Grupe.

- On je dao svoj pristanak da u određenom trenutku dokapitalizira Uljanik i da dade vlastito učešće u gotovini od 200 milijuna eura koliko je potrebno za izvući Uljanik Grupu iz poteškoća. U jednom trenutku razvili smo program, ali se po njegovoj sugestiji promijenila namjena koju smo mi zamislili za Arsenal. Predložili smo diversifikaciju kroz marinu za mega jahte i servisni centar, ali njegova je želja bila drugačija. Međutim, nama brodograditeljima mora biti bitno ono što ostane. Što će se dogoditi na području koje više neće biti po našom ingerencijom, nije toliko bitno. Ukoliko netko ima drugačiji plan da se brodogradnja nastavi na svim tim prostorima, hajdemo s tim planom. Ako ne, pokušajmo izvući Uljanik, zaključio je Rossanda.

Borba oko Nadzornog odbora

Već četiri i pol sata traje prepucavanje na maratonskoj skupštini Uljanika u Puli oko izbora novih članova Nadzornog odbora koji bi trebao odlučivati o sudbini uprave kojoj su dioničari danas iskazali veliko nepovjerenje sa skoro 80 posto glasova ne dajući razrješnicu za prošlu poslovnu godinu.

Gotovo niti jedan prijedlog za članove NO-a nije prošao, a zanimljivo da država nije dala svoj prijedlog iako je CERP/HZMO uz Croatia osiguranje(Adris) te HPB i Addiko Bank najveći pojedinačni dioničar pulskog škvera.

Naime, gotovo po svakom prijedlogu glasalo se većinom suzdržano što je izazvalo veliku nervozu među malim dioničarima i sindikatima koji su tražili da se obznani tko glasa suzdržano i otvoreno bojkotira izbor novog NO-a. U Nadzorni odbor prvotno su predloženi Slobodan Kapor, Ivica Mikelić, Ivan Radešić, Saša Španić te Nenad Kapuralin, a kasnije su stigli protuprijedlozi malih dioničara, većinom predstavnika neformalnog Stožera za zaštitu brodogradnje Uljanika te radnika – Samira Hadžića, Franka, Belasa, Marka Alviža, Denija Širola, zatim Davora Baljka, Ranka Svećarovskog, Juraja Šoljića, Dragana Ivandića te Mladena Krvopića.

Zbog toga su predstavnici Stožera za zaštitu brodogradnje Uljanika u jednom trenu napustili skupštinu vjerujući da će srušiti kvorum, ali ipak su većinu su sačuvali glavni dioničari Uljanika - Croatia Osiguranje (Adris), CERP/HZMO i HPB koje su predstavljali Zoran Vukić, Ines Vukobratović, Marinko Ratković i Ante Vrančić. U Nadzorni odbor, u prva četiri sata biranja NO-a, izabran je jedino Nenad Kapuralin na prijedlog uprave.

Sindikati i radnici vjeruju da ih je država izigrala zajedno s bankama te da su upravo oni glasali suzdržano. Sjednica u pulskom Domu hrvatskih branitelja još traje.

Inače, ako se dogodi takav slučaj kao što je danas u Puli, odnosno da skupština ne izabere sve članove NO-a, prema Zakonu o trgovačkim društvima to će napraviti trgovački sud na zahtjev uprave nekoga člana nadzornog odbora ili dioničara. Uprava je dužna uputiti zahtjev sudu bez odgađanja. Očito je to i bio cilj svih onih koji su glasali suzdržano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:06