svemir

Roskosmos u problemima: ‘Zbog američkih podlih sankcija brojni kupci odustaju od naših raketa‘

‘Nezakonite američke sankcije prisiljavaju strane kupce da ili odbiju usluge Rusije, ili s njom traže druge mogućnosti za rješavanje svojih problema‘
 Olga Maltseva/AFP

Brojni kupci su zbog američkih sankcija odbili lansiranje svemirske opreme uz pomoć ruskih raketa, rekao je u ponedjeljak generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin, a prenose ruski mediji.

"Znam za nekoliko sličnih situacija kada su kupci htjeli letjeti našim raketama, ali zbog američkih 'podlih' sankcija bili su prisiljeni odbiti", rekao je Rogozin.

Prema riječima čelnika državne korporacije, Roskosmos je i dalje "izuzetno atraktivan u smislu troškova usluge lansiranja i troškova razvoja", što je u interesu kupaca, ali, kako je rekao, "nezakonite američke sankcije prisiljavaju strane kupce da ili odbiju usluge Rusije, ili s njom traže druge mogućnosti za rješavanje svojih problema".

Generalni direktor Roskosmosa također je napomenuo da je tijekom razgovora na uzletištu Bajkonuru 9. travnja zatražio od vodstva NASA-e da analizira implikacije na međusobnu suradnju, u svjetlu odluka američkog Ministarstva trgovine o nametanju sankcija poduzećima Roskosmosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 16:19