Problemi

Rolls Royce otpušta 4000 radnika, u tome im pomaže Hrvatima poznato lice

Cilj je pojednostaviti poslovanje kroz otpuštanje u sektorima financija, prodaje i ljudskih resursa
Tvornica Rolls-Roycea, motori za Airbus A320
 Profimedia, imageBROKER

Rolls-Royce Holdings plc., poznata engleska tvornica, drugi najveći proizvođač avionskih motora i 16. najveći proizvođač u industriji oružja, do kraja bi tjedna trebala objaviti program restrukturiranja tvrtke kojim će više od četiri tisuće zaposlenika ostati bez posla, piše The Guardian. Iza provedbe restrukturiranja, navodi BBC, stoji Alvarez&Marsal, privatna tvrtka koja se bavi zahtjevnim procesima restrukturiranja, a na domaćem je prostoru najpoznatija po kratkom angažmanu u slučaju Agrokora.

“U službu smo uzeli stručnjake za restrukturiranje koji će nas podržati u provedbi tog programa. Očekujemo da će taj program donijeti značajno smanjenje troškova i pomoći nam u poboljšanju učinkovitosti”, izjava je koja je došla iz Rolls Royce, prenosi Guardian, premda točne brojke zasad nisu potvrđene, a detalji bi trebali biti objavljeni krajem ovog tjedna.

Rolls-Royce je kazao da će pojedinosti restrukturiranja objaviti u petak na događaju upriličenom za financijske analitičare i ulagače. "Ne komentiramo trenutne medijske spekulacije o mogućem utjecaju njihovih poteza", kazali su na najave o otkazima.

Cilj je, pojašnjava izvršni direktor Warren East, pojednostaviti poslovanje kroz otpuštanje zaposlenika u sektorima financija, prodaje i ljudskih resursa, a inženjerske bi pozicije trebale ostati zaštićene. Prema pisanju Guardiana, East je obećao 1,5 milijardi dolara slobodnog novčanog toka do 2020. godine, a otpuštanje je za njega već prokušana metoda podizanja profitabilnosti. Naime, u zadnje tri godine, koliko je East na poziciji izvršnog direktora u Rolls-Royceu, srezao je broj radnika za više od pet tisuća.

Prognoze oko potencijalne uštede podržali su i iz investicijske banke JP Morgan. Tako u svojem nedavnom izvještaju pretpostavljaju da će u Rolls Royceu, koji ima oko pedeset tisuća zaposlenih, ići na smanjenje do 10 posto djelatnika, a trošak će tog restrukturiranja biti preko 400 milijuna dolara kroz tri godine. Međutim, kažu iz JP Morgana, godišnja bi ušteda ostvarena otpuštanjem mogla biti i do 270 milijuna dolara, do 2021. godine.

Inače, razlog tih rezova je i izrazito negativno poslovanje Rolls Roycea. Da su u ozbiljnom škripcu, potvrđeno je prošle godine objavom rekordnog godišnjeg gubitka za 2016. godinu koji je iznosio više od 6 milijardi dolara. Tome nisu pomogle niti optužbe za plaćanje mita posrednicima kako bi osigurali narudžbe u zemljama poput Indonezije, Rusije i Kine, a kazne za podmirenje tih optužbi Rolls Royce su koštale gotovo milijardu dolara, stoji na Guardianu. Inače, ta engleska tvrtka od 1998. godine ne proizvodi skupocjene automobile jer je tu proizvodnju preuzeo BMW, već motore za poznate aviokompanije poput Boeinga i Airbusa, te za Eurofighter Typhoon i podmornice Britanske kraljevske mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:29