Novo zaoštravanje

Rohani: 'Oduprijet ćemo se američkim pritiscima'; Trump: 'Iran sada samo želi preživjeti'

'Danas naš neprijatelj cilja na naše gospodarstvo', poručio je Hasan Rohani
Plinsko polje Pars u Iranu, ljudi na ulicama Teherana i tanker "Delvar"
 Morteza Nikoubazl / Tim Chong / Reuters

Iranski dužnosnici najavili su da će se oduprijeti SAD-u, koji je uveo nove, pojačane sankcije prema toj bliskoistočnoj zemlji, inače velikoj izvoznici nafte.

- Danas naš neprijatelj cilja na naše gospodarstvo. Glavni cilj njegovih sankcija je naš narod - emotivno je svojim sunarodnjacima i svjetskoj javnosti poručio Hasan Rohani, iranski predsjednik.

Ocijenio je kako je cilj Washingtona da u potpunosti zaustavi izvoz iranske nafte. Američke je sankcije okarakterizirao kao protupravne i nepoštene, te je najavio da će Iran, kako prenosi Reuters, kršiti sankcije i nastaviti prodavati naftu.

- Ovo je ekonomski rat protiv Irana, ali Amerika bi trebala naučiti da ne može koristiti jezik sile protiv Irana. Spremni smo oduprijeti se svakom pritisku - poručio je Rohani, a prenose svjetski mediji.

Ponovno uvođenje sankcija Iranu dio je politike američkog predsjednika Donalda Trumpa da prisili Teheran na zaustavljanje svog nuklearnog programa. No, Amerikanci su zabrinuti i zbog sve jačeg utjecaja Irana u regiji, što se posebno odnosi na ratom razorene zemlje Jemen i Siriju, ali i na Libanon. Trump je uvjeren da njegova politika "maksimalnog pritiska" na Iran daje rezultate.

- Iran je bitno drukčija zemlja od one kakva je bila kada sam preuzeo dužnost. Željeli su preuzeti cijeli Bliski istok, a sada samo žele preživjeti - poručio je, prema pisanju stranih medija, američki predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:50