ULAGANJA U GRADITELJSTVU

Rješenje za rapidan skok cijena materijala: Od 1. svibnja indeksacija cijena u građevinarstvu

Ne bi bilo dobro da dođemo u situaciju da zbog rasta cijena materijala ne možemo realizirati investicije za koje smo dobili novac iz EU

Kristjan Mugerli - Kolektor CPG, direktor, Veljko Nižetić - Strabag Hrvatska, direktor, Sanjin Purić - GP Krk, predsjednik Uprave, Janez Škrabec - direktor Riko, Blaž Miklavčić - direktor HG Holding, Josip Škorić - predsjednik Uprave Hrvatske ceste

 Tomislav Kristo/Cropix

Početkom sljedećeg mjeseca u Hrvatskoj će se uvesti indeksacija prodajnih cijena u građevinarstvu kako bi se oduprlo enormnom povećanju cijena građevinskog materijala te omogućio nastavak investicija u državnoj infrastrukturi, najavio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić na Hrvatsko-slovenskom poslovnom forumu "Javna ulaganja u graditeljstvu", koji se jučer održao u organizaciji medijskih kuća Delo i Hanza Media u Portorožu.

image

Kristjan Mugerli - Kolektor CPG, direktor, Veljko Nižetić - Strabag Hrvatska, direktor, Sanjin Purić - GP Krk, predsjednik Uprave, Janez Skrabec - direktor Riko, Blaž Miklavčić - direktor HG Holding, Josip Škorić - predsjednik Uprave Hrvatske ceste.

Tomislav Kristo/Cropix

Veliki investicijski ciklus

- To moramo uvesti jer će u suprotnom doći do velikih problema u građevinskom sektoru koji se počeo oporavljati. Hrvatskim cestama kao naručitelju javnih investicija nije u interesu da izvođači teško izlaze na kraj s troškovnim udarima - naglasio je Škorić i napomenuo da je zbog povećanja cijena građevinskog materijala došlo do usporavanja pojedinih projekata. Na panelu "Građevinarstvo kao regionalna poveznica" direktor Strabaga Hrvatska Veljko Nižetić potvrdio je da graditelji trpe gubitke jer realiziraju ugovore po cijenama koje su dogovorene prije pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, snažnog rasta cijena energenata i materijala poput čelika.

- Pred nama u Hrvatskoj velik je investicijski ciklus nakon povučenih ili dogovorenih sredstava iz fondova EU. Ne bi bilo dobro da dođemo u situaciju da zbog svih čimbenika koje sam spomenuo ne možemo realizirati investicije za koje smo dobili novac iz EU. Najviše trpe male tvrtke. Strabag je veliki sustav i lakše izlazi na kraj sa svim problemima - rekao je Nižetić.

image

Kristjan Mugerli - Kolektor CPG, direktor, Veljko Nižetic - Strabag Hrvatska, direktor, Sanjin Purić - GP Krk, predsjednik Uprave.

Tomislav Kristo/Cropix

Glave u pijesak

Problem s rastom cijena imaju i građevinske tvrtke u Sloveniji. Kristijan Mugerli, direktor najveće slovenske građevinske tvrtke, Kolektora CPG, istaknuo je da ona u posljednjih godinu i pol bilježi povećanje troškova između 15 i 20 milijuna eura zbog poskupljenja materijala.

- I sve te troškove mi nadoknađujemo. Tražimo podjelu rizika između naručitelja i izvođača. Mi smo spremni pokriti povećanje troškova do 10 posto, a ostalo nam se mora nadoknaditi, inače će građevinske tvrtke nestati - poručio je Mugerli.

image

Kristjan Mugerli, Kolektor CPG, direktor

Tomislav Kristo/Cropix

Iznimno kritičan bio je i Blaž Miklavčič, direktor GH Holdinga. Prema njegovim riječima, u Sloveniji svi zabijaju glavu u pijesak i ne žele riješiti problem reguliranja cijena postojećih ugovora.

- Sve to dovodi nas u situaciju da na natječajima izvođači nude enormno visoke cijene u koje su već ukalkulirali porast cijena troškova jer su prema zakonu jednom ponuđene cijene nepromjenjive, a to će u konačnici dovesti do zaustavljanja investicija - poručio Miklavčič.

Po radnike u Pakistan

Na panelu se iskristaliziralo da hrvatske i slovenske građevinare zapravo muče isti problemi. Uz veliki skok cijena, problem je i nedostatak radne snage.

- Bazeni radne snage u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji su iscrpljeni te po radnike moramo ići puno dalje. U Hrvatskoj je, za razliku od Slovenije, napravljen taj iskorak i angažiraju se radnici iz Nepala, Pakistana, Indije. Sloveniju to tek čeka - istaknuo Janez Škrabec, direktor tvrtke Riko. - Dok ne budemo imali Filipince, naš turizam neće funkcionirati - slikovito je poručio.

image

Pavle Hevka, Ljiljana Herga, Mojmir Mrak

Tomislav Kristo/Cropix
image

Dr. Žiga Turk

Tomislav Kristo/Cropix
image

Gregor Ficko, Marko Trampuž

Tomislav Kristo/Cropix

Sanjin Purić, predsjednik Uprave GP-a Krk, naglasio je da se kako radna snaga već uvozi iz Nepala i Indije i drugih zemalja. - Svakako je nužno s pomoću obrazovnog sustava stvoriti uvjete da imamo dovoljno kvalificirane radne snage - istaknuo je Purić.

I slovenski i hrvatski sudionici panela požalili su se na dugotrajnost procedura odobravanja projekata. U Hrvatskoj je velik problem dugotrajnost procesa javne nabave, a u Sloveniji muku muče s nevladinim organizacijama i pokretom zelenih, koji uspijevaju zaustaviti velike projekte.

- Svi se sada žele odvojiti od ruskog plina i traže nove izvore energije, a mi u Sloveniji već šest godina čekamo građevinsku dozvolu za gradnju hidrocentrale na Savi kod Mokrica jer nam pokret zelenih zaustavlja projekt - rekao je Blaž Miklavčič.

image

Stojan Petrić, Jernej Vrtovec, Oleg Butković, Ana Hanžeković Krznarić

Tomislav Kristo/Cropix
image

Slavko Bobovnik, Martin Gosenca, Iztok Polanic

Tomislav Kristo/Cropix

Na otvaranju jučerašnje konferencije direktor Dela i predsjednik NO-a Kolektora Stojan Petrič istaknuo je da graditeljstvo predstavlja specifičnu gospodarsku djelatnost po svojim financijskim, kadrovskim, operativnim i održivim karakteristikama. Članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić upozorila je u obraćanju sudionicima skupa na važnost graditeljstva za ukupna gospodarstva dviju država. Konferenciji su prisustvovali i slovenski i hrvatski ministar prometa, Jernej Vrtovec i Oleg Butković. Butković je istaknuo da se u Hrvatskoj provode infrastrukturne investicije u vrijednosti 3,5 milijardi eura. Također je najavio da će pelješki most najvjerojatnije biti stavljen u funkciju sredinom srpnja ove godine.

image

Javna ulaganja u graditeljstvu u 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 15:09