Novi poslovni anđeo

Rimac počeo ulagati u hrvatske startupe: Sa SQ Capitalom i Tomislavom Matićem investirao u Codemap

Prvi hrvatski ‘no-code‘ startup, koji ubrzava proizvodnju softvera, prikupio kapital za širenje u SAD

Karlo Mamić, Saša Janičijević i Goran Bušelić osnivači Codemapa, Mate Rimac

 Marko Todorov/CROPIX

Novo veliko startup iznenađenje iz Hrvatske zove se Codemap.

Zagrebačka tvrtka, koja je krajem 2020. provirila iznad radara s idejom platforme za podršku razvoju no-code softverskih rješenja, upravo je zaključila investiciju od 1,7 milijuna kuna (225.000 eura) za širenje u SAD. Ne baš velik iznos u odnosu na investicije u startupe koje su u Hrvatskoj zaredale posljednjih mjeseci.

Međutim, Codemap je prvi startup u koji su svoj novac investirali osobno, kao poslovni anđeli - Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac grupe/Rimac Automobili, te Tomislav Matić, osnivač i direktor Texo Managementa.

image

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac grupe nastale iz tvrtke Rimac automobili, a u sklopu koje su sada tvrtke Bugatti Rimac i Rimac Technology

Darko Tomas/CROPIX

Vodeći ulagač u ovoj rundi je dosad slabije poznat hrvatski fond SQ Capital, koji je već podupro domaće startup igrače kao što su Sportening, Fueloyal, Farseer i Miret.

K tome, osnivači Codemapa ovo ulaganje opisuju na razini tzv. anđeoske runde, usporedive sa sličnim ulaganjima na razini EU-a, a biznis kojim se bave opisuju poslovima u kojima su kompanije poput Combisa i King ICT-a.

Osnivači Codemapa su ekonomisti Saša Janićijević i Goran Bušelić te programer Karlo Mamić.

Saša Janićijević, osnivač i izvršni direktor Codemapa, kaže da su dosad razvoj financirali vlastitim sredstvima.

- Tražili smo investitore koji su zainteresirani za automatizaciju proizvodnje softvera. Naš je cilj s ovim sredstvima oformiti tim za američko tržište i širiti se na najvećem tržištu za razvoj softvera na svijetu - kaže Janićijević.

No-code startup

Codemap, osnovan prije godinu i pol dana, prvi je hrvatski no-code startup. No-code je naziv za različite web alate pomoću kojih je moguće ubrzati proizvodnju softvera.

U prva dva mjeseca rada privukao je tisuću korisnika, preko njega je ugovorena izrada stotinjak softverskih projekata te je pomogao tridesetak ljudi u pronalaženju stalnog posla.

Danas je to brzorastuća cloud platforma koja omogućava novi, efikasniji način ugovaranja i vođenja softverskih projekata.

- Unatrag godinu dana povećali smo broj klijenata više od četiri puta, na njih 4500, isključivo sa stranih tržišta, primarno SAD-a i Velike Britanije. Početkom prošle godine putem platforme Codemap napravljeno je IT projekata u vrijednosti od 300.000 dolara, a početkom ove u vrijednosti od 2,5 milijuna dolara, što znači da smo u volumenu skočili za osam puta - kaže Janićijević.

Kako se Codemap planira natjecati sa sistemskim integratorima?

Codemap je trenutačno u procesu nadogradnje tehnološke analitike koja ga iz platforme za zapošljavanje no-code stručnjaka i tvrtki pretvara u mrežu koja to omogućuje.

Saša Janićijević, direktor Codemapa kaže da to novo rješenje omogućuje korisnicima da si sami kreiraju razvojni put za svoj softver, takozvani "roadmap", te da sukladno tome traže partnere, pojedinačne stručnjake ili gotova rješenja.

- To će omogućiti i da se odmaknemo od transakcijskog modela, gdje se napravi narudžba nekog softvera i čeka izvedba, prema mrežnom modelu u kojem se na našoj platformi planira, prati i unapređuje razvoj softvera te radi njegovo održavanje - kaže Janićijević.

Pojašnjava da je u to uključeno sučelje za menadžment dokumenata, sustavi notifikacija, kategorizacije alata i vještina, podatkovna infrastruktura i drugo.

- Danas postoje freelance platforme poput Toptala koje su fokusirane primarno na transakcijski dio, a naš su koncept i vizija potpuno drugačiji te vjerujemo da će promijeniti način na koji koristimo digitalne tehnologije, zapošljavamo, i radimo u novoj eri digitalne tehnologije - kaže Janićijević.

Navodi da rastu zbog tri razloga.

Prvi je, pojašnjava, zato što se trude biti predvodnik globalnog trenda promjene ICT znanja i vještina putem no-codea. Razvoj softvera seli se na no-code alate i to ima izravne posljedice na tržište rada. Sa sve većim brojem no-code alata, koji omogućavaju čak i jednostavno baratanje tehnologijama kao što su Big Data i umjetna inteligencija, presudne kompetencije uz programske jezike, poput Phytona, C++ i Jave, postupno postaju i no-code alati koji se sve više koriste u korporativnom okruženju za brzi razvoj softvera.

- Neke od najvećih no-code platformi doveli smo k nama kao partnere, uključujući Bubble, Stacker, Glide i Adalo. Vjerujem da programeri neće izgubiti svoju bazu, nego će se baviti zanimljivim i inovativnim projektima - kaže Janićijević.

Preskaču model platformi

Drugi je razlog rasta Codemapa taj što mijenjaju softversku industriju tako što otvaraju priliku svim postojećim igračima koji razvijaju softver da preko njih traže i posao, i klijente, i partnere.

- To je usluga koju danas nude sistemski integratori, ali njihovo je ograničenje što ne mogu skalirati svoj biznis globalno - kaže Janićijević.

Konačno, Codemap inovira i u poslovnom modelu jer preskače postojeći model platformi, onaj po kojem su poznate kompanije poput Googlea i Facebooka, te ide korak dalje, prema modelu tržišnih mreža.

- To nam omogućava jedinstvenu poziciju: Codemap istodobno može pružiti korist i freelancerima i tvrtkama koje trebaju softver po narudžbi i tvrtkama koje nude softverske usluge - zaključuje Janićijević.

image

Janko Gabrić investicijski menadžer SQ Capitala, Saša Janičijević osnivač Codemapa i investitor Tomislav Matić (za stolom) u društvu predsjednika uprave SQ Capitala Dominika Lice te suosnivača Codemapa Karla Mamića i Gorana Bušelića

Boris Kovacev/CROPIX

Mate Rimac: "Želim podržavati lokalne startupe iskustvom i financiranjem"

Interes za ulaganje u Codemap bio je prilično velik, kako fondova tako i poslovnih anđela, kaže Saša Janićijević, osnivač i direktor startupa. Naglašava da su, uz dobre uvjete, tražili i iskustvo koje mogu dobiti od ulagača.

Mate Rimac, kojem su sami "pitchali" svoj poslovni plan, tako je sada njihov strateški savjetnik.

Osnivač i direktor Rimac grupe, direktor Bugatti Rimca i Rimac Technologya, potvrdio nam je da uložio u Codemap.

- Želim podržavati lokalne startupe s potencijalnom skaliranja kroz iskustvo i financiranje - kaže Rimac.

Janićijević navodi da su razgovore započeli s Tomislavom Matićem kao poslovnim anđelom, a poslije su stupili u kontakt i sa SQ Capitalom. Spojili su ih te su oni vodeći investitori u ovoj rundi.

- Veću takozvanu sjemensku investiciju tek planiramo. Želimo da ona bude na razini onih u SAD-u, znači od više milijuna dolara, te smo u razgovorima s nekoliko američkih i europskih VC fondova, od kojih su neki razgovori u kasnijim, a neki u ranijim fazama - kaže Janićijević.

Tomislav Matić, poznat kao osnivač i direktor Texo Managementa, objašnjava da je u Codemap uložio kao poslovni anđeo i da je to jedna od njegovih desetak sličnih investicija u posljednja dva desetljeća.

- Codemap nudi transformativna rješenja za digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća globalno. I dalje se radi o relativno rizičnoj startup fazi u kojoj je ključan tim, puno bitniji od ideje, a oni mi se čine kao kvalitetni profesionalci u potpunosti posvećeni ovom projektu - kaže Matić.

Dodaje da Hrvatska ima iznimno talentirane ljude čija kvaliteta ponekad, na žalost, dođe do izražaja tek kada se natječu u poštenoj, međunarodnoj utakmici.

- U zadnjih dvadeset godina sam uložio u desetak različitih ideja, što domaćih što međunarodnih tako da za mene ovo nije prvi put i ovdje ne namjeravam stati - kaže Matić.

Janko Gabrić, partner i voditelj investicija u SQ Capitalu, vodećem ulagaču u Codemap, kaže da su tri osnivača pokazala crtu "fanatičnosti", kao i impresivne rezultate koje su postigli na stranim tržištima bez ikakvih marketinških aktivnosti i sredstava.

- Codemap je u ranoj fazi zakoračio u no-code i low-code područje s, po nama, smislenom vizijom. Spomenuti alati zapravo su normalan evolucijski korak, a vjerujemo da će se Codemap ovdje pronaći u ulozi katalizatora - zaključuje Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:38