‘POČAŠĆENI SMO‘

Rimac dobio najveću investiciju dosad: Tržišna vrijednost tvrtke premašila dvije milijarde €!

Novi su ulagači SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management

Mate Rimac

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, u posljednjoj je rundi investicija prikupio 500 milijuna eura čime je tržišna vrijednost Rimčeve tvrtke premašila dvije milijarde eura.

Kako su objavili iz Rimca, novi su ulagači, koji predvode dosad najveću investiciju u tvrtku iz Svete Nedjelje, fond rizičnog kapitala SoftBank Vision Fund 2 i investicijska tvrtka Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial.

- Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem - rekao je Mate Rimca tom prilikom.

Dosadašnji ulagači

Podsjetimo, u Rimac Grupu su dosad od većih igrača investirali kineski proizvođači baterija Camel 30 milijuna eura, Hyundai Motor i Kia Motors ukupno 80 milijuna eura, Porsche više od 200 milijuna eura, kako se nagađa, talijanski investicijski fond Investindustrial ukupno 120 milijuna eura, a Rimac je dobio i oko 200 milijuna eura iz EU fondova za razvoj robotaksija, mreže autonomnih automobila koju je u Zagrebu najavio do kraja 2024., a što je naišlo na nepovjerenje šire javnosti.

Posljednju rundu financiranja tešku 3,78 milijardi kuna (500 milijuna eura) predvodi SoftBank Vision Fund 2, inače najveći tehnološki investicijski fond i dio japanske multinacionalne kompanije najpoznatije po investicijama u Uber, We Work i Slacka. Drugi, manji dio investicije čini američki Goldman Sachs Asset Management, dio vodeće svjetske investicijske banke i jedne od najvećih financijskih institucija na svijetu - Goldman Sachs.

Iako iz Rimca nisu htjeli otkriti koliko su udjela kompanije u zamjenu za investiciju dobili SoftBank i Goldman Sachs, napomenuli su da Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji. Rimac Grupa ima većinsko vlasništvo u Bugatti Rimac s 55 posto udjela, dok je ostalih 45 posto u vlasništvu Porschea. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postala potpuno neovisna tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Na okruglom stolu za medije Rimac je napomenuo da je njegova želja bila sa SoftBankom kao investitorom pokazati da je Rimac Grupa i tehnološka kompanija, a ne samo automobilistička.

Dugonajavljivani izlazak na burzu

Također, na pitanje je li sada Rimac Grupa spremna za dugonajavljivani izlazak na burzu, a IPO se spominjao za kraj ove godine, Rimac je odgovorio da "s time ne želi žuriti i da bi radije pričekao još tri do pet godina".

Što se tiče motiva multinacionalne korporacije SoftBank, Jimi Macdonald, tamošnji investitor koji je sudjelovao u poslu, rekao je da je jedan od razloga investicije u Rimca bila rastuća globalna potražnje za elektrifikacijom.

- Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu - istaknuo je.

Osim toga, u srpnju prošle godine Rimac je najavio da kreće u projekt autonomnog vozila, tzv. robotaksija, a prvi bi se primjerci, ako projekt uspije, mogli naći na testiranjima odnosno vožnjama zagrebačkim ulicama 2024. godine.

- Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da kompaniju dovedemo do sljedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe, ne bismo bili ovdje gdje smo danas - zaključio je Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:09