OBJAVILI SURADNJU

Rimac će za robotaksije koristiti tehnologiju tvrtke Mobileye, lansiranje najavili za - 2026.

Prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju ove godine

Mate Rimac

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Project 3 Mobility (P3), hrvatska tvrtka koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, i Mobileye (Nasdaq: MBLY), globalni lider u rješenjima za autonomnu vožnju objavili su suradnju. P3 će u razvoju svoje usluge koristiti naprednu Mobileye tehnologiju za autonomna vozila - Mobileye Drive.

Project 3 Mobility razvija uslugu čiji je cilj značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge planirano je 2026. godine u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju ove godine. U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za što će P3 koristiti posebno opremljena testna vozila. Nakon mapiranja, fokus će biti na testiranju Mobileyeva rješenja autonomnog sustava u svrhu kalibriranja njihove tehnologije za ovo okruženje. Kroz navedene faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao autonomna vozila koja P3 razvija, a u njima će se nalaziti i sigurnosni vozači.

Project 3 Mobility iz temelja razvija vlastito autonomno električno vozilo ključno za implementaciju novog ekosustava urbane mobilnosti. Dio razvoja vozila pretpostavlja i razvoj potpuno nove platforme vozila optimizirane za autonomnu vožnju. Tehnologija tvrtke Mobileye bit će u potpunosti integrirana u P3 vozilo koje će koristiti Mobileye Drive sustav za autonomnu vožnju.

"Naš cilj je poboljšati način na koji se ljudi kreću u gradovima. Suradnja s tvrtkom Mobileye je temelj za postizanje te vizije. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Ponosni smo što je Mobileye prepoznao vrijednost našeg projekta i što ćemo zajedno ostvariti našu viziju urbane autonomne mobilnosti. Vjerujemo kako ćemo realizacijom našeg projekta ostvariti brojne pogodnosti za Zagreb, kao i mnoge druge gradove koji će pružati našu uslugu“, izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

image

Mate Rimac

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image

Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja

Proteklih dvadeset godina Mobileye razvija napredna rješenja koristeći snagu umjetne inteligencije i računalnog vida kako bi poboljšao sigurnost u prometu. Više od 170 milijuna vozila diljem svijeta danas ima integriranu Mobileye tehnologiju. Velike prednosti Mobileye Drive sustava su što se može implementirati na mnogim geografskim lokacijama, na različitim vrstama prometnica, što može voziti u različitim vremenskim uvjetima i prilagoditi se lokalnim stilovima vožnje. Mobileye Drive tehnologija za autonomnu vožnju koristi kombinaciju redundantne kamere i lidar-radar senzora, RE kartografiju koja se temelji na masovnom prikupljanju podataka, a sve to pokreće Eye sustav na čipu koji Mobileyeu omogućava praćenje dinamike prometa te pružanje usluge autonomne vožnje prilagođene određenoj usluzi.

"Pozdravljamo suradnju s Project 3 Mobilityjem koja će pridonijeti stvaranju inovativne usluge nove mobilnosti. Dijelimo zajedničku viziju sigurne i pristupačne urbane mobilnosti, koju ćemo ostvariti uz pomoć naše napredne Mobileye Drive tehnologije, fleksibilne platforme razvijene za implementaciju u različitim vrstama vozila. Radujemo se istražiti nove granice u uslugama mobilnosti“, zaključio je profesor Amnon Shashua, osnivač i izvršni direktor tvrtke Mobileye.

Prilagodljivi Mobileye sustav autonomne vožnje omogućit će Project 3 Mobilityju da svoju uslugu, nakon Zagreba, pokrene i u drugim gradovima diljem svijeta. Project 3 Mobility do sada je već potpisao sporazume s devet gradova te je u konstantnoj komunikaciji s dodatnih 30-ak gradova diljem Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog Istoka, koji su zainteresirani postati partnerima projekta. Pokretanjem nove usluge mobilnosti (Mobility-as-a-Service), Project 3 Mobility želi povećati učinkovitost i sigurnost u prometu te ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš i gradsku infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:54