Sve pada u vodu!

Ribarska industrija u škripcu: Stopiran izvoz ribe koje godišnje izlovimo 46 tisuća tona

Izvoz u Italiju je, zbog pandemije koronavirusa, za svu hranu bio otežan posljednjih mjesec dana
Ilustracija, svježa srdela
 Luka Gerlanc / CROPIX

Iako se europarlamentarka Ruža Tomašić početkom godine pohvalila kako će spasiti domaću ribarsku industriju ulova i prerade male plave ribe jer je uspjela izboriti veće ulovne kvote, zbog krize oko koronavirusa cijeli bi pothvat mogao pasti u vodu.
Naime, prošli tjedan, kada je 168 ribara koji imaju odobrenje za ribolov okružujućom mrežom plivaricom, srdelarom, napravilo pauzu tijekom punog Mjeseca, u njihove su uprave stigli dopisi o otkazivanju izvoza srdele i male plave ribe.


Tu vijest javili su nam ribari - koji su u 2018. godini izlovili 46.267 tona male plave ribe, od čega je polovica inače išla za izvoz - a jučer nam ju je potvrdila i Uprava za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.


- Izvoz u Italiju je, zbog pandemije koronavirusa, za svu hranu bio otežan posljednjih mjesec dana te u konačnici obustavljen i za sitnu plavu ribu. Međutim, početak škura ili mraka, odnosno razdoblja kad se ne ribari, poklopio se sa zatvaranjem granica prema Italiji i u to doba nije bilo značajnijih ulova. Tek od sredine ožujka ribarska plovila s okružujućim mrežama plivaricama koja love srdelu i inćune počinju aktivnije raditi jer tada počinje Mjesečev ciklus kada ima dovoljno malo prirodnog svjetla kako bi mogli vršiti operaciju svijetljenja i privlačenja ribe. Trenutačni ulovi ne odskaču od uobičajenih mjeseci za taj dio Mjesečeve mijene i kreću se u prosjeku oko 400 tona dnevno - poručuju iz Uprave za ribarstvo.


Dodaju kako je prosječna cijena stabilna i zasad se ne primjećuju odskakanja koja bi mogli pripisati posljedicama koronavirusa.


- Valja napomenuti da se ulov srdele i ostale male plave ribe u glavnini plasira u prerađivačku industriju kroz smrzavanje i konzerviranje, a zatim na uzgajališta plavoperajne tune, za izvoz i domaće tržište. Držimo da su kanali prodaje za malu plavu ribu trenutačno dostatni i pratimo trendove izvoza, prodaje i otkupa male plave ribe te ćemo pravodobno reagirati prema potrebi kako bismo Vladinim mjerama ublažili moguće negativne posljedice po ribare - kažu iz Ministarstva.


Dodaju kako nema nikakve bojazni za dovoljne količine male plave ribe za domaće tržište ovog vikenda na tržnicama i u trgovačkim centrima jer je riječ o prekidu izvoza na tržište Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:15