Temeljni dohodak

Revolucionarna ideja zajamčenog dohotka ipak nije zaživjela? 'Bilo bi to pošteno reći'

Zaključak o neuspjehu eksperimenta je došao iz usporedbe tih 2.000 osoba koje su primale osnovnu plaću
Helsinki, ilustracija
 Profimedia

Tuomas Muraja sam sebe zove "pokusnim kunićem osnovne plaće". Tako je nazvao i knjigu koju je napisao, u kojoj opisuje svoj život u ove dvije godine dok je primao prihod od države u iznosu od 560 eura (4200 kuna) mjesečno.

Muraja je novinar, ali već četiri godine "tezgari" i pokušava naći neki stalniji prihod. Honorarnim radom nije zarađivao dovoljno za život, a onda ga je Finska 2017. odabrala između 2.000 osoba prijavljenih kao nezaposlene i ponudila mu sudjelovanju u eksperimentu: kako bi bilo da dobiva određenu osnovnu plaću? Bez ikakvih pitanja i bez ikakvih uvjeta?

"To je bilo golemo olakšanje. Nisam morao više ispunjavati nikakve formulare i sudjelovati na tečajevima gdje vas uče kako da napišete svoj životopis i takve stvari. Mogao sam se usredotočiti na svoj posao, a to je pisanje knjiga i priča.", kaže DW-u.

U ove dvije godine objavio je dvije knjige, napisao bezbrojne članke i kandidirao se za osamdesetak radnih mjesta. Dok je pisao knjigu o "pokusnim kunićima" razgovarao je i s drugim osobama koje sudjeluju u tom eksperimentu. Jedna žena je otvorila svoj kafić jer je znala kako će imati nekakav prihod čak i ako ne uspije u poslu. Jedan diplomac je mogao prihvatiti posao u međunarodnom znanstvenom projektu usprkos maloj plaći, ali je tako stekao dragocjeno iskustvo, a da nije morao brinuti za prihod.

Eksperiment "nije uspio"?

Usprkos tome, taj "Finski eksperiment" s osnovnom plaćom nije osvojio mnogo pristalica te ideje niti u Finskoj, niti drugdje u svijetu. Prva istraživanja su došla do zaključka kako je taj eksperiment propao.

No Minne Ylikanno, viša službenica finskog socijalnog osiguranja Kela, koje i provodi ovaj eksperiment, nipošto ne želi reći da je eksperiment "propao":

"Ni jedna druga država nigdje na svijetu nije primijenila takav zakonom propisan osnovni prihod", konstatira ona.

" No ipak bilo bi pošteno reći kako prema ishodima doista ne vidimo nekakav veliki uspjeh u ponovnom zapošljavanju, to je istina."

Zaključak o neuspjehu eksperimenta je došao iz usporedbe tih 2.000 osoba koje su primale osnovnu plaću od 560 eura sa 173.000 "običnih" nezaposlenih u Finskoj koji nisu primali nikakvu. Na koncu, pokazao se, postoji tek minimalna razlika između tih "pokusnih kunića" i "običnih" nezaposlenih u tome, jer većina i jednih i drugih nakon dvije godine nije uspjela naći posao.

A što je sa zadovoljstvom?

To govore brojke. Ali ako se analizira kvaliteta života, postoji golema razlika između te dvije skupine. Kratko rečeno, "pokusni kunići" s osnovnom plaćom su daleko sretniji, osjećaju mnogo manju nesigurnost i stres.

"Osjećaj zadovoljstva je puno veći nego u kontrolnoj skupini ("običnih" nezaposlenih) i to je doista signifikantno povećanje u većini kategorija osjećaja zadovoljstva", kaže Ylikanno.

Za Tuomasa je to i smisao prema kojem bi se trebalo razmatrati ishod ovog eksperimenta. "Najvažnija stvar jest kako su se oni koji su primali osnovnu plaću onda i mentalno osjećali bolje. Ako se osjećaš siguran i slobodan, onda se i osjećaš bolje."

Ylikanno vjeruje da čak i oni koji tu gledaju samo ekonomsku dobit moraju uvidjeti da je osjećaj zadovoljstva vrlo dobra osnova za ljude koji su dugo vremena bez posla.

Korist veća od novca

Ali kategorije kao što je "zadovoljstvo" se ne nalaze u statistikama vlade i političara. Prvo i jedino što vide jest tek trošak takve osnovne plaće koja bi se isplaćivala svim građanima.

Profesor ekonomije Sveučilišta Freiburg Bernahard Neumärker je uvjeren kako je došlo vrijeme da se potpuno drugačije razmišlja o ekonomiji kao društvenoj kategoriji:

"Kad je riječ o osnovnoj plaći, (ekonomska) znanost je daleko iza razvoja društva. Političari nisu sigurni što da misle pa lako nalaze površne argumente, na primjer da će tako svi postati lijenčine ili kako nema načina da se tako nešto financira. I time je stvar završena, prijeđimo na slijedeću točku dnevnog reda."

Ali profesor misli kako pritisak javnosti može i političare natjerati da drugačije razmišljaju o tom problemu, pogotovo sad u doba krize s koronavirusom. "Njemačka i druge države EU-a su uvjerene kako će sve biti dobro i ako se ne uvede osnovna plaća. Pa zašto da je onda uvedemo", pita Neumärker.

Eksperimentira se i dalje

Još je dug put ovog finskog eksperimenta. Potrebna su istraživanja većih skupina ljudi, bilo bi dobro uključiti u ispitivanje i osobe koje imaju radno mjesto i promatrati kako se sve razvija u dužem razdoblju.

Ali i druge države će moći pružiti nova saznanja: Španjolska je također ponudila neku vrstu osnovne plaće siromašnima koji su izgubili posao zbog pandemije. U Keniji se održava eksperiment za koji je predviđeno da traje 12 godina. "I Finska će nastaviti eksperimentirati u pitanju socijalne skrbi. I dobro je da je tako", kaže nam Muraja.

"Pokusnih kunića" će biti sve više, a možda će doći i trenutak kad će se shvatiti kako je "kunićima" bolje nego ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 19:10