Zabrinutost raste

‘Revoluciju umjetne inteligencije treba gledati jednako oprezno kao prijetnju nuklearnog rata‘

Olako shvaćanje tog pitanja uspoređuju s ranom fazom pandemije kada se nije razumjelo koliku prijetnju predstavlja koronavirus

Ilustrativna fotografija

 Gorodenkoff Productions/Sciencephoto/Profimedia/Gorodenkoff Productions/sciencephoto/profimedia

Paralelno s ubrzanim razvojem umjetne inteligencije, sve više stručnjaka upozorava na opasnosti, a neki čak idu toliko daleko da upozoravaju da bi ona dugoročno mogla predstavljati opasnost za opstanak čovječanstva, piše CNN.

Stotine vrhunskih AI znanstvenika i istraživača - uključujući izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana i izvršnog direktora Google DeepMinda Demisa Hassabisa - potpisali su otvoreno pismo u kojem su u samo jednoj rečenici saželi svoju zabrinutost.

"Ublažavanje rizika od izumiranja ljudske vrste uzrokovanog umjetnom inteligencijom trebao bi biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenoj razini kao što su pandemije i nuklearni rat".

Mnogi od najuglednijih osoba u industriji tako su upozorili da na revoluciju umjetne inteligencije treba gledati jednako oprezno kao na prijetnju nuklearnog rata. Zbog toga pozivaju kreatore politika da podignu razinu zaštite i uspostave osnovne propise prije nego bude prekasno.

Dan Hendrycks, izvršni direktor Centra za sigurnost umjetne inteligencije, rekao je da situacija "podsjeća na atomske znanstvenike koji izdaju upozorenja o samim tehnologijama koje su stvorili." Osim prijetnje izumiranja koja se ipak još uvijek čini vrlo dalekom idejom, postoje i drugi rizici kao što su pristranost sustava, dezinformacije, zlonamjerna upotreba i kibernetički napadi kojima se, naglašava Hendrycks, također treba pozabaviti.

To što velik dio svjetskih medija njihovo upozorenje nije prenio svojoj publici uspoređuju s ranom fazom pandemije kada se nije shvaćalo koliku prijetnju predstavlja koronavirus. Uskoro je potpuno preokrenuo svijet pa se stručnjaci pribojavaju da se povijest ne ponovi s umjetnom inteligencijom. Ali s još većim ulozima.

Malo je vjerojatno da će se postojeće dileme i zabrinutost vezane uz umjetnu inteligenciju riješiti same od sebe. Veća je mogućnost da će se tehnologija nastaviti razvijati strelovitom brzinom pa će s vremenom njezine opasnosti biti očiglednije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 05:15