DORH PODNIO ZAHTJEV

Reviziju nagodbe za Agrokor tražile Adris Grupa, neke banke, ali i država: Vrhovni sud ih odbio sve!

Revizijski zahtjev podnijelo je Državno odvjetništvo na inicijativu Ministarstva financija i Porezne uprave

Fabris Peruško

 Neja Markicevic/Cropix

Reviziju predstečajne nagodbe za Agrokor na Vrhovnom je sudu, osim Adris Grupe i poslovnih banaka, o čemu su mediji izvijestili prošlog tjedna, tražila i država. I ona je, međutim, prema objavljenoj odluci Vrhovnog suda, odbijena sa zahtjevom za reviziju kao i Adris Grupa i tvrtke u sastavu Raiffeisen banke.

Spomenuti revizijski zahtjev podnijelo je Državno odvjetništvo na inicijativu Ministarstva financija i Porezne uprave koji su pokušali osporiti presude Visokog trgovačkog suda i Trgovačkog suda u Zagrebu o zaključenju postupka izvanredne uprave u 46 tvrtki u sastavu bivšeg Agrokora. Iz objave Vrhovnog suda o odbacivanju revizijskog zahtjeva DORH-a, proizlazi da je DORH, među ostalim, tražio vjerodostojno tumačenje koji se zakon primjenjuje za dug Agrokora nastao tijekom mandata izvanredne uprave.

Promjena pravnog statusa

Izvanredna uprava u Agrokoru, odnosno u 76 tvrtki u sastavu kompanije, podsjetimo, radila je po lex Agrokoru, odnosno posebnom Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima. Potonji je zakon, među ostalim, uveo ulogu izvanrednog povjerenika koji upravlja kompanijom dok se ne sklopi nagodba, odnosno ne završi postupak izvanredne uprave. Prvi povjerenik u Agrokoru bio je Ante Ramljak, koji je preuzeo dužnost 10. travnja 2017., a naslijedio ga je na toj funkciji u veljači 2018. Fabris Peruško, sadašnji predsjednik Uprave Fortenova grupe.

Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu 6. srpnja 2018. prihvatio predstečajnu nagodbu vjerovnika za Agrokor, a Visoki trgovački sud u listopadu iste godine potvrdio prvostupanjsku presudu, uprava predvođena Peruškom prišla je promjeni pravnog statusa 46 tvrtki koje su ušle u ‘novi Agrokor‘, a za koje je procijenjeno da su neodržive, dok je 30 tvrtki izašlo iz predstečaja bez promjene pravnog statusa. U ‘prvoj grupi‘ tvrtki su, primjerice, Konzum, Jamnica, Zvijezda i Ledo, a u drugoj grupi, među ostalim, Roto Dinamic, Solana Pag i Žitnjak.

Stajalište suda

Promjena pravnog statusa Konzuma i ostalih iz ‘prve grupe‘ tvrtki u novom Agrokoru potrajala je sve do srpnja 2022., kada je Trgovački sud donio presudu o završetku izvanredne uprave u 46 tvrtki. Na to su se rješenje Visokom trgovačkom sudu žalili Ministarstvo financija, Adris Grupa i tvrtke u sastavu Raiffeisen banke, svatko iz svojih razloga, a nakon što je Visoki trgovački sud potvrdio prvostupanjsku odluku, podnijeli su zahtjeve za revizije Vrhovnog suda, ali ih je i taj sud odbio.

Odbijajući zahtjev za reviziju DORH-a, Vrhovni sud je zauzeo stajalište da zaključenje postupka izvanredne uprave nije iziskivalo i odluke o osiguranju tražbina nastalih tijekom provođenja predstečaja u Agrokoru. Iako takvu obvezu, podsjetio je Vrhovni sud, nameće stečajni zakon, u konkretnom slučaju mjerodavan je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima koji spornu obvezu ne propisuje.

image

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj Šipek

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:27