Problemi sektora

Rentabilnost vodećih turističkih tvrtki pala preko 10%, ugrožene investicije u turizam

Broj noćenja raste sporije nego smještajni kapaciteti i taj nesrazmjer u pitanje dovodi profitabilnost kompanija
Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT)
 Davor Pongračić / CROPIX

Unatoč ostvarenom rastu broja dolazaka i noćenja turista, kao i prihoda u ovoj sezoni, vodeće turističke kompanije bilježe pad rentabilnosti preko deset posto što bi posljedično moglo ugroziti investicije i razvoj turizma, poručio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), na predstavljanju HUT-ove analize učinaka u turističkom sektoru u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

- Broj noćenja raste sporije nego smještajni kapaciteti i taj nesrazmjer u pitanje dovodi profitabilnost kompanija. Usto, brže od prihoda rastu i rashodi, i to u najvećoj mjeri troškovi rada – požalio se Ostojić.

Prema rezultatima analize, u prvih je devet mjeseci 2019. zabilježeno 2,4 posto više noćenja nego u isto razdoblje prošle godine, dok je broj kreveta u ukupnom komercijalnom smještaju povećan za 4,4 posto. Budući da je tako iz godine u godinu, poručio je direktor HUT-a, u svim se vrstama smještaja ostvaruje sve niža zauzetost. Dodatno, poslovni prihodi turističkih kompanija ove su godine porasli 5,3 posto, dok su poslovni rashodi skočili su za 8,7, a za svoje djelatnike tvrtke su u prosjeku izdvojile 10,5 posto više nego lani.

Izazovi se očekuju i zbog rasta mediteranske konkurencije i to prije svega Turske. Ona je, naime, s nešto više od 14 posto turističkih dolazaka u odnosu na lani, zasjala kao lider na Mediteranu. S druge pak strane, Španjolska se pokazala kao najveći gubitnik, budući da je jedina ostvarila minus u dolascima turista. Stoga je ta europska država odlučila poraditi na kvaliteti svoje ponude što bi, smatra Ostojić, trebala biti i hrvatska turistička strategija.

- Europsko hotelijersko tržište za 2020. očekuje porast prosječnih hotelskih cijena od jedan do tri posto, slično kao i na globalnom tržištu i u svemu će biti najvažnija konkurentnost omjera vrijednosti za novac – upozorio je.

Zagreb, 101219.
Oris kuca arhitekture.
Hrvatska udruga turizma (HUT) predstavila je novo izdanje publikacije o kljucnim trendovima u hrvatskom turizmu.
Na fotografiji: Veljko Ostojic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Listi problema koji Hrvatsku čekaju u narednom razdoblju dodao je i usporavanje ekonomskog rasta u Europi i to poglavito na našim emitivnim tržištima kao što su Njemačka, Austrija i Češka, trgovinske tenije i Brexit, ali i psihološki učinak očekivanja recesije zbog čega su potrošači sve štedljiviji kada biraju destinaciju i smještaj na kojima će provesti svoje godišnje odmore. Uz to, tvrdi, zbog klimatskih promjena i drugi dijelovi Europe sve su topliji pa se “sjevernjaci” odlučuju za boravak u susjednim zemljama.

- Ove je godine 11 posto Nizozemaca ostalo doma jer sada sunce imaju i tamo - kao primjer je naveo Ostojić.

Ipak, kao ključni problem turističkog sektora očekivano je istaknut nedostatak radne snage. Preciznije, nedostatak kvalitetne radne snage. A zahvaljujući otvaranju austrijskog tržišta za naše radnike, požalio se direktor HUT-a, sljedeća će godina biti još izazovnija.

- Turizmu će iduće godine trebati oko 35.000 stranih radnika. Austrija u 2020. otvara svoje tržište rada i neke su hotelske kompanije već čule od svojih sezonaca da će im otići. To će značiti da će se za radnike iduće godine trebati još više potruditi – poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:33