Povijesno najbolja godina

Rekordno poslovanje M+ Grupe u 2020. godini

Snažnu profitabilnost i likvidnost donijeli su im brzi rast IT poslovanja, fokus na digitalno, razvoj softvera i robotizacija
m+ grupa

M+ Grupa je u 2020. godini sa 705 milijuna kuna prihoda ostvarila rast od 115 posto u odnosu na 2019., dok je EBITDA 'skočila' za 240 posto, na 125 milijuna kuna, izvijestili su iz te Grupe, ističući da su im snažnu profitabilnost i likvidnost donijeli brzi rast IT poslovanja, fokus na digitalno, razvoj softvera i robotizacija.

Ocjenjujući 2020. povijesno najboljom godinom i rekordnom za njihovo poslovanje, iz M+ Grupe ( Meritus ulaganja d.d.) iznose i da im je dobit prije oporezivanja porasla 334 posto u odnosu na 2019., odnosno na 48,5 milijuna kuna.

M+ Grupa je hrvatska BPTO (Business Process and Information Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i informacijskih tehnologija) kompanija, koja je ujedno i najveći nezavisni pružatelj BPTO usluga u regiji jugoistočne Europe i Male Azije, a poziciju regionalnog lidera potvrdili su i u 2020., navode iz te tvrtke.

Rekordni rast prihoda i profitabilnosti je rezultat, kako navode, zaokreta prema uvođenju umjetne inteligencije (AI) u korisničku i tehničku podršku te korištenje strojnog učenja (ML – machine learning), robotske automatizacije procesa (RPA - robotic process automation) i prediktivne analitike (predictive analytics).

"U 2020. koja je bila krizna za veći dio gospodarstva, pa i za BPTO industriju, uspjeli smo ostvariti veliki rast i istodobno diversificirati poslovanje i povećati bazu klijenata. Naglasak smo stavili na jačanje IT poslovanja, digitalna rješenja i razvoj vlastitih softverskih rješenja, što se pokazalo strateški ispravnim smjerom te smo odgovorili na izazove pandemije i ostvarili najbolje poslovne rezultate od osnutka kompanije", istaknuo je predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat.

Dodao je i da su iznimno zadovoljni rezultatima, smatrajući da su u potpunosti opravdali i povjerenje dioničara, među kojima su svi obvezni mirovinski fondovi, više dobrovoljnih mirovinskih i privatnih investicijskih fondova te Mid Europa Partners (vodeći investicijski fond za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu).

Od događanja u 2020. iz te Grupe podsjećaju da su imali i dvije akvizicije tj. preuzeli su društva CMC, najveći izdvojeni nezavisni kontaktni centar i pružatelj usluga upravljanja korisničkom podrškom u Turskoj s više od 4 000 zaposlenih, te se spojili sa Geomant Grupom sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tako je nastala i nova IT divizija "Geomant Global", što je M+ Grupi omogućilo pružanja vrhunskih rješenja za upravljanje korisničkim iskustvom, rješenja za upravljanje komunikacijom s klijentima te za uvođenje chatbotova, robotske automatizacije procesa, orkestracije korisničkog iskustva i drugih tehnologija u nastajanju.

Naglašavaju i da su izravni prihodi IT/ML segmenta M+ Grupe u 2020. prešli 100 milijuna kuna, a da osim u Hrvatskoj operativno posluju u još osam zemalja (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, Rumunjska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD), dok poslovno djeluju i na tržištima EU-a i Sjeverne Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:29