ZAOKRET U PONUDI

Rekordni rezultati: Nakon gubitaka Include zaključio najbolji kvartal od osnutka

Pandemija je prisilila solinski startup na promjenu poslovnog modela, a angažiranje novog menadžera za prodaju već daje rezultate

Mladi solinski inovator i uspješni poduzetnik Ivan Mrvoš

 Sasa Buric/Cropix

Solinski startup Include oporavio se od pandemije, i to zahvaljujući potpunom zaokretu u ponudi i prodaji. Tvrtka je upravo zaključila najbolje treće tromjesečje od osnutka i najbolji kvartal u posljednje dvije godine. Doznajemo da je od početka srpnja do kraja rujna Include ostvario 2,1 milijun kuna novih narudžbi.

Zaokret je to prema rekordnim rezultatima iz 2018., kad je solinski startup imao godišnji prihod od 8,9 milijuna kuna i neto dobit od 197.134 kuna. Includeu su, naime, u posljednje dvije godine i prihod i dobit bili na silaznoj putanji. Pandemijsku 2020., prema podacima Fine, zaključio je s prihodom od 6,66 milijuna kuna uz neto gubitak od 6,91 milijun kuna.

Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea, kaže da su posljednje dvije godine bile teške zbog pandemije, ali i da su prekinuli prijašnji model razvoja poslovanja.

Drugačija strategija

- Tvrtka je prije bila više usmjerena na razvoj i proizvodnju, a prodaja je išla nekako organski. Počeli smo to mijenjati 2019., ali onda je došla pandemija. Ove smo godine, kad se tržište počelo oporavljati, uspjeli smo za prodaju dobiti vrhunskog menadžera, pa se rezultati itekako vide - rekordan treći kvartal s prodajom od 2,1 milijun kuna - kaže Mrvoš.

Menadžer koji je došao u Include početkom ove godine je Ivan Bračić. Mrvoš kaže da su imali sreće jer Bračić je k tome rodom upravo iz Solina. Novi voditelj prodaje i marketinga Includea prethodno je vodio globalnu podršku prodaji u prvom hrvatskom startupu jednorogu, Infobipu. Potom je radio u MessageBirdu u Amsterdamu. Bračić je dugo živio u SAD-u, a veći dio karijere proveo je na najvišim marketinškim funkcijama u Pitney Bowesu, kompaniji s Fortunove liste 500 najvećih korporacija.

Include sada ima drugačiju strategiju nego što se moglo čuti prethodne dvije godine. Mrvoš naglašava da su fokusirani na rješenja za pametne gradove, za kojima postoji konkretna potreba. To su pametne klupe, pametni koševi za smeće i najnovije rješenje - Aerys, mjerač kvalitete zraka. Neke funkcije tog uređaja, koji se sada prodaje zasebno, Include nudi u pametnim klupama i pametnim koševima.

- Prodaja Aerysa već je počela. U studenom prva isporuka ide u Rim, a od prosinca slijede i prve veće isporuke. Ovo je proizvod koji odmah može ići na veliku skalu, kako u proizvodnji tako i u prodaji - kaže Mrvoš.

Hoće li iz niza tehnologija koje je Include dosad razvio nastati još neki samostalni proizvodi, tek treba vidjeti. Tvrtka je prije dvije godine predstavila X24 Power Pack, velike baterije nalik onima koje Elon Musk nudi za kućanstva. No, nije ih stavila u prodaju. Zasebno Include nudi i svoju IoT cloud platformu za pametne gradove nazvanu Solos.

Dodatni kapital

Mrvoš kaže da za širenje ponude i širenje prodaje planiraju prikupiti dodatni kapital. Dodaje da su zadovoljni potražnjom i da ona ove godine raste. Kaže da imaju više od sto naručenih klupa koje treba proizvesti i isporučiti. Pri kraju su testiranja spremnika Terra, koji mogu pohraniti pet puta više otpada nego što stane u standardne spremnike.

- Prve isporuke očekujemo za dva mjeseca, ali ključno je da smo tijekom ove godine uspostavili mrežu od 30 globalnih partnera koji prodaju naše proizvode - zaključuje Mrvoš.

Nakon zatišja

Ponovno se aktivirao ZSE-jev Funderbeam SEE

Iako Include zasad ne objavljuje detalje o svojoj novoj investicijskoj rundi, zanimljivo je da se nakon pandemijskog zatišja ponovo aktivirao Funderbeam SEE Zagrebačke burze. Na njemu trenutačno traje kampanja za hrvatski startup MobilityONE vrijedna 200.000 eura.

Riječ je o svojevrsnom Uberu za upravljanje flotama vozila. Include je na Funderbeamu SEE bio dva puta. Prvi put je prikupio 465.000 eura kapitala, a drugi put 1,65 milijuna eura. U Include je 4 milijuna kuna investirao i Fil Rouge Capital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:42