Last minute priprema

Rekordna potraga za ova dva zanimanja

Potražnja za radnicima u svibnju bila je oko jedan posto veća nego u svibnju pretkrizne 2019. godine, pokazuje OIV indeks Ekonomskog instituta
 Boris Kovacev/Cropix

Kako je postalo izgledno da bi turistička sezona mogla biti bolja od očekivanja, čini se da su i poslodavci krenuli u "last minute" potragu za radnicima. Mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu, OVI, pokazuje da je potražnja za radom u svibnju bila oko jedan posto veća nego u istom mjesecu pretkrizne 2019. godine.

Otkako je počela pandemija, navode na Institutu, to je prvo zabilježeno povećanje potražnje za radom u odnosu na pretpandemijsku razinu. Najtraženija zanimanja u ovogodišnjem svibnju bila su prodavač, kuhar i konobar, s ukupnim zajedničkim udjelom u potražnji za radom od oko 28 posto. Tako se značajno oporavila potražnja upravo za kuharima i konobarima, "što je djelomično i posljedica relativno kasnije pripreme za turističku sezonu".

Gledajući vrstu ugovora uz oglase za posao, najviše se povećala potražnja za radom vezana uz studentske i sezonske poslove, oko 16 posto, potražnja za radom na neodređeno porasla je osam posto, dok je pet posto bilo manje oglasa koji se odnose na poslove na određeno vrijeme. OVI indeks raste već treći mjesec zaredom i, poput službene statistike o zaposlenosti, ukazuje na znakove oporavka tržišta rada od krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:13