SVJETSKA TRŽIŠTA

Rekordi na Wall Streetu nakon optimističnih Fedovih poruka

Pred nama su snažni pokazatelji. Stimulativni čekovi se šalju... slučajevi covida se smanjuju. Cijepljenje se provodi brzo, kazao je predsjednik Feda Jerome Powell
Jerome Powell
 Eric Baradat/AFP

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, nakon što je američka središnja banka povećala procjene rasta gospodarstva i poručila da će održavati svoje kamatne stope blizu nule.

Dow Jones ojačao je 189 bodova ili 0,58 posto, na 33.015 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 3.974 boda, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 13.525 bodova.

Novi rekordi na Wall Streetu zahvaljuju se optimističnim porukama Feda, koji je nakon dvodnevne sjednice, povećao procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto.

To se zahvaljuje, poručio je Fed, novim fiskalnim poticajima i ubrzanju programa cijepljena protiv covida-19.

„Pred nama su snažni pokazatelji. Stimulativni čekovi se šalju... slučajevi covida se smanjuju. Cijepljenje se provodi brzo”, kazao je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell.

Premda čelnici središnje banke procjenjuju da će inflacija ove godine dosegnuti 2,4 posto, iznad ciljanih 2 posto, Powell je kazao da bi to mogao biti privremeni skok inflacije, koji neće promijeniti Fedovo obećanje da zadrži ključne kamatne stope blizu nule, kao dio napora da se gospodarstvo sasvim oporavi od koronakrize.

„Fedove poruke su optimističnije nego što su neki očekivali, povećane su procjene i za gospodarski rast i za tržište rada”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Premda je Powell poručio da je prerano za raspravu o sužavanju mjera podrške gospodarstvu, došlo je do promjena stavova među čelnicima Feda o kamatama. Sada njih četvoro smatra da bi kamate možda trebalo povećati iduće godine, a sedam to očekuje u 2023.

Nedavno prihvaćeni novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara i ubrzanje programa cijepljenja podržava rotaciju kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za 'lockdowna' bio predvodnik po rastu na tržištu, u cikličke sektore, kao što su financijski, industrijski i energetski, koji bi se trebali brže oporaviti zahvaljujući poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarske aktivnosti.

S druge strane, ubrzanje oporavka gospodarstva i golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga ulagači sa zabrinutošću prate rast prinosa na američke državne obveznice. Posljednjih se dana prinosi na 10-godišnje obveznice kreću oko 1,63 posto, najviše razine u godinu dana, što negativno utječe na tržište dionica.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, više od 1 posto, u industrijskom i potrošačkom sektoru.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,60 posto, na 6.762 boda, a pariški CAC 0,01 posto na 6.054 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,27 posto, na 14.596 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 07:58