OPTIMIZAM RASTE

Rekordan rast gotovinskih kredita, 12,8 posto: Građani su se u veljači zadužili za dodatnih 106 milijuna eura

Stambeni krediti povećani su, pak, za 65 milijuna eura

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/Cropix

Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB. Na taj su se način građani u veljači zadužili za dodatnih 106 milijuna eura, pa je mjesečni rast iznosio 1,3 posto, a na godišnjoj je razini stopa rasta gotovinskih kredita dosegla 12,8 posto (u siječnju 12,2 posto), najviše u posljednjih pet godina, odnosno od ožujka 2019. godine. S rastom optimizma građana u pogledu vlastite financijske situacije, ali i ukupne ekonomske situacije, izražena je i veća sklonost zaduživanju te kupnji trajnijih proizvoda. Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka pokazuje da se potrošački krediti najviše uzimaju radi kupnje trajnih dobara. Tu svakako spadaju automobili s rastom prodaje u veljači od 23,7 posto u odnosnu na isti mjesec lani, ali i opremanje kuća i stanova.

Kada je riječ o visini kamatnih stopa na kredite stanovništvu, u Biltenu HNB-a stoji da se one počinju stabilizirati na razinama dosegnutim krajem prošle godine. U veljači je na gotovinske kredite iznosila 6,2 posto, odnosno bila je za 4 bazna boda niža nego u siječnju, dok je na stambene kredite bila 3,9 posto, ili 10 baznih bodova viša nego u siječnju.

Stambeni krediti povećani su za 65 milijuna eura, ili 0,6 posto u odnosu na siječanj, a u godinu dana rasli su 10,8 posto. Snažniji godišnji rast stambenih kredita, objašnjava HNB, prvenstveno je odraz baznog učinka, s obzirom na to da je porast bio koncentriran krajem 2022. godine, uoči znatnijeg rasta kamatnih stopa i nakon početka provedbe APN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:48