Potop

Rekordan pad BDP-a jednog od najmoćnijih svjetskih gospodarstava

 Charly TRIBALLEAU / AFP

Japansko gospodarstvo smanjilo se u razdoblju od travnja do lipnja 27,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zbog urušavanja osobne i potrošnje kompanija u vrijeme pandemije koronavirusa.

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u promatranom razdoblju najveći je od početka objave usporedivih podataka 1980. godine, priopćila je vlada u ponedjeljak.

Ujedno predstavlja nastavak silaznog trenda, započetog u posljednjem tromjesečju 2019.

Osobna potrošnja čini više od polovine japanskog gospodarstva a u razdoblju od travnja do lipnja pala je 8,2 posto budući da ljudi nisu izlazili iz svojih domova zbog mjera ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Smanjena je i potrošnja kompanija, za 1,5 posto.

Vanjska potražnja, odnosno izvoz umanjen za uvoz, smanjila je BDP za rekordna tri postotna boda, što u vladi dovode u vezu sa širenjem opasnog virusa i mjerama njegova suzbijanja.

„Veliki pad može se objasniti smanjenjem potrošnje i izvoza. Očekujem da će rast biti pozitivan u razdoblju od srpnja do rujna. No, globalno gledano, oporavak je spor posvuda osim u Kini“, ističe glavni ekonomist na institutu Norinchukin Takeshi Minami.

Gospodarstvo se počelo oporavljati nakon ukidanja ograničenja krajem svibnja, ali mnogi analitičari procjenjuju da je oporavak u tromjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem bio skroman zbog opetovanog rasta broja oboljelih a time i zakočene osobne potrošnje.

Vlada je uvela opsežne fiskalne i monetarne poticaje kako bi ublažila posljedice pandemije u gospodarstvu koje su već poljuljali podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) u 2019. i trgovinski rat SAD-a i Kine, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 22:40