Svjetska tržišta

Rekord na vidiku: Wall Street je na pragu najduljeg razdoblja uzleta u svojoj povijesti

Uspjeh na krilima relativnog smirivanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Američki S&P 500 indeks u utorak je dosegnuo povijesni rekord, a Wall Street je na pragu najduljeg razdoblja uzleta u svojoj povijesti, zahvaljujući odličnim zaradama niza američkih kompanija i relativnog smirivanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Njujorški Dow Jones indeks u utorak je porastao 63,6 bodova ili 0,25 posto, na 25.822 boda, S&P 500 za 0,21 posto, na 2.862 boda a tehnološki Nasdaq za 0,49 posto, na 7.859 bodova.

Tijekom trgovanja S&P 500 je dosegnuo rekordnih 2.873,23 boda., pri čemu je uzlet na američkom tržištu dionica sada ušao u 3.452 dan te bi u srijedu mogao ostvariti najdulje razdoblje rasta u svojoj povijesti.

Ipak, do kraja dana taj se indeks ponešto spustio, po objavi vijesti da je odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen priznao da je kršio propise o financiranju u izbornoj kampanji i ostale optužbe te kazao da je poduzeo isplate kako bi utjecao na predsjedničke izbore u 2016. u korist „kandidata za savezni ured”.

„Tržištu dionica sviđa se Trumpova agenda. A što god ugrožava Trumpovu agendu nije dobro za tržišta dionica”, kaže Stephen Massoca, potpredsjednik investicijskog društva Wedbush Securites iz San Francisca.

Cijene industrijskih dionica, senzitivne na promjene uvjeta u svjetskog trgovini, porasle su u utorak u prosjeku za 0,8 posto, ostvarivši tako dobit četvrti trgovinski dan uzastopno.

Znatnije su poskupjele i dionice kompanija koje proizvode potrošačku robu, za 0,9 posto, nakon što su kompanije TJX i Toll Brother izvijestile o snažnim poslovnim rezultatima za drugo tromjesečje. Cijene njihovih dionica skočile su za 4,7 odnosno 13,8 posto.

„Bilježimo uzlet, koji je fundamentalno opravdan snažnim gospodarstvom i boljim zaradama. Investitori se čine relativno optimistični u pogledu gospodarskog rasta, a tržište je to danas i pokazalo”, ističe Kevin Caron, portfelj menadžer pri Washington Crossing Advisorsu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi različito su se kretali. Tako je londonski Ftse oslabio 0,34 posto, na 7.565 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,43 posto, na 12.384 boda, a pariški CAC za 0,54 posto, na 5.408 bodova.

Na azijskim burzama u srijedu najvažniji indeksi su ojačali, potpomognuti skokom američkog S&P-ja na rekordnu razinu i činjenicom da je Wall Street na pragu najduljeg razdoblja uzleta u svojoj povijesti, no kineske burze su nakon dva dana plusa ponovno zaronile u crveno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u plusu oko 6,30 sati 0,3 posto. Istodobno, japanski Nikkei ojačao je 0,7 posto, južnokorejski Kospi 0,4 posto, a indeks tajvanske burze 0,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:30