Dogradnja putničkog terminala

Rekonstrukcija Zračne luke Split počinje u rujnu, vrijednost projekta 450 milijuna kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima je obišao radove
Zračna luka Split
 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima je obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split. Plan je da u lipnju putnici prijeđu u novi terminal odnosno novu zgradu, a radovi na rekonstrukciji postojećeg terminala trebali bi početi u rujnu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 450 milijuna kuna, a uključuje dogradnju putničkog terminala površine 35.000 metara četvornih, izgradnju pješačkog mosta dužine 120 metara , izgradnju autobusnog terminala za 50 autobusa i parkirališta kapaciteta 900 vozila, kao i radove rekonstrukcije postojećeg terminala. Projekt je kako navode iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture je od strateške važnosti za Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split, a njegova će realizacija omogućiti usklađenje kapaciteta putničkog terminala s očekivanom prometnom potražnjom, postizanje visoke razine sigurnosti i kvalitete usluge u zračnoj luci te zadovoljenje EU standarda po schengenskim kriterijima za međunarodni granični prijelaz u Zračnoj Luci Split.

„Nakon otvaranje Zračne luke Franjo Tuđman, nakon dovršetka projekta u Zračnoj luci Dubrovnik dovršava se i ovaj u Zračnoj luci Split, koji je trenutačno najveći projekt u zračnom prometu Hrvatske. Zračna luka Split je sama financirala radove“, kazao je ministar Oleg Butković.

Butković je rekao kako sve zračne luke u Hrvatskoj bilježe dvoznamenkasti rast prometa i sve pozitivno posluju.

„U ovoj godini također očekujemo rast a on bi u Zračnoj luci Split trebao iznositi oko sedam posto“, istaknuo je Butković.

Lukša Novak, direktor Zračne luke Split, podsjetio je kako su se suvlasnici Zračne luke Split, a to je država i gradovi Split, Kaštela i Trogir te Splitsko dalmatinska županija odrekli dobiti kako bi se ovaj projekt realizirao.

„Ljetni red letenja počinje krajem mjeseca i trajat će do kraja listopada. Očekujemo da ćemo u brojkama doseći promet koji je prošle godine imala Zračna luka Franjo Tuđman. Nadam se da neće biti problema vezanih uz Brexit i još neke u ovom trenutku vidljive manje krize u zračnom sektoru. Nadam se dobroj situaciji a sezona će svakako biti izazovna. U najavi imamo 3,9 milijuna sjedala samo za ljetnu sezonu a koliko će biti puna to je pitanje i nezahvalno je procjenjivati sezonu. U svakom slučaju, nadam se dobroj sezoni“, kazao je Novak

Lukša Novak je istaknuo kako je u novi dio zračne luke ugrađena najnovija tehnologija što se tiče zaštite putnika i prtljage.

„Izgradnjom novog terminala i skupa sa starom zgradom dobit ćemo površinu 48 000 metara četvornih, što je usporedivo sa zračnim lukama u Zagrebu i Dubrovniku. Osim većeg kapaciteta moći ćemo pružiti i jedan veći komfor putnicima. Terminal će svakako zadovoljavati naše potrebe u narednih 20-tak godina. U planu nam je razvoj uzletno sletne staze. Tako da dovršetkom ove velike investicije neće stati investicije i ulaganje", izjavio je.

Povezivanje aerodroma s gradom

Butković je kazao što se tiče povezivanja Zračne luke Split željeznicom sa Splitom da će taj projekt početi realizirati nakon dovršetka dokumentacije i da će se sigurno realizirati. „Očekujem početak radova 2021. godine“, kazao je Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:49