I dalje broj 1

Rejting-agencije: Dolar će još desetljećima ostati vodeća svjetska valuta

Funta pak u današnjem financijskom svijetu više nema ni približno isti značaj kao nekad
Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Unatoč rastu značaja eura i kineskog juana, američki dolar će i u doglednoj budućnosti ostati glavna rezervna valuta, ocjenjuje se u novom izvješću bonitetne kuće Moody's.

"Transparentnost američkih financijskih tržišta, kao i stabilnost i predvidljivost američke monetarne politike jačaju značaj dolara kao valute", kažu u Moody'su.

Podsjećaju kako rezervna valuta mora biti stabilna i jaka, te se od nje očekuje da zadrži vrijednost tijekom ekonomskih ciklusa. Zemljama koje devizne pričuve drže u toj valuti na taj se način jamči sigurnost, dok države čije se valute traže kao rezervna valuta imaju veću likvidnost, bolji pristup kapitalu i prestiž.

Američki dolar je još uvijek glavna rezervna valuta u svijetu: u njoj se, prema podacima Moody'sa, drži 63 posto svjetskih deviznih rezervi. Slijedi euro, u kojem je denominirano 20 posto deviznih rezervi. Sve veći utjecaj Kine u svjetskoj ekonomiji jača i važnost kineskog juana kao rezervne valute, no relativna zatvorenost kineskog financijskog tržišta i dalje će, tijekom narednih nekoliko desetljeća, Amerikancima osiguravati stabilnu poziciju što se tiče značaja njihove valute u svjetskom financijskom sustavu, smatraju u Moody'su.

S druge strane, dodaju, sve je manji značaj britanske funte kao rezervne valute. Iako je funti zajamčena pozicija jedne od vodećih svjetskih valuta, koja je ponajprije rezultat kolonijalne prošlosti Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno najvećeg kolonijalnog carstva koje je stvorilo, funta u današnjem financijskom svijetu više nema ni približno isti značaj kao nekad, zaključuje se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:50