ozbiljna opasnost za potrošače

Regulator tuži Amazon: ‘Tražimo opoziv stotina tisuća opasnih proizvoda, mogu prouzročiti i smrt‘

Amazon je u slučaju nekih proizvoda poduzeo mjere koje nisu pobliže navedene, ali to nije dovoljno, upozorio je regulator
 Marco De Swart/AFP

Američki regulator za zaštitu prava potrošača izvijestio je da je tužio diva za internetsku trgovinu Amazon, tražeći od njega opoziv stotina tisuća opasnih proizvoda koje trgovci nude na njegovoj platformi.

CPSC je odlučio podići tužbu budući da Amazon snosi pravnu odgovornost za opoziv proizvoda koji predstavljaju ozbiljnu opasnost za potrošače i mogu prouzročiti ozljede, a u nekim slučajevima i smrt.

Opasni proizvodi uključuju 24.000 neispravnih detektora ugljičnog monoksida, gotovo 400.000 sušila za kosu koja nisu imala odgovarajuću zaštitu od strujnog udara i "brojne" zapaljive dječje odjevne predmete za spavanje, navodi CPSC.

Amazon je u slučaju nekih proizvoda poduzeo mjere koje nisu pobliže navedene, ali to nije dovoljno, upozorio je regulator.

Kompanija je pak priopćila da "nije jasno" zašto je CPSC odbio njezinu ponudu da proširi program opoziva, koji uključuje i proizvode drugih trgovaca.

U Amazonu ne znaju niti zašto ih je regulator tužio kako bi ih prisilio na mjere „kojima će se gotovo u potpunosti duplicirati" ono što je već napravio.

Naglašavaju da su iz svoje trgovine već uklonili "veliku većinu" spornih proizvoda i osigurali povrat kompletnog iznosa potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:29