KONFERENCIJA HGK

‘Regulativa treba biti takva da se postignu održivi ciljevi, a da to ne bude prerestriktivno‘

Izvještavanje o održivosti i financiranje održivosti bile su jedne od ključnih tema na skupu

Konferencija HGK: ‘Podržimo održivo‘

Broj tvrtki koje moraju izvještavati o održivosti prema europskim direktivama povećavat će se iz godine u godinu.

Morat će detaljno prikazati prihode, kapital i operativne troškove za okolišno prihvatljive i neprihvatljive aktivnosti. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo traži da se pri procjeni kreditne sposobnosti sve više uzimaju u obzir ESG rizici.

Nejasni i općeniti kriteriji za ESG stvar su prošlosti, prostor za zlouporabu se svakim danom sve više smanjuje. ESG nije alternativan pogled na poslovanje niti prolazni trend.

To je regulativa temeljena na strategiji s konkretnim rokovima i ciljevima.

Izvještavanje o održivosti i financiranje održivosti bila je jedna od ključnih tema tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo. "HGK je svjesna potrebe prilagodbe poslovanja i utjecaja poslovne zajednice na okoliš i društvo. Radimo na domaćoj i regulativi EU kako bi se održivi ciljevi postigli na način koji nije previše restriktivan za tvrtke. Radimo kako bi izvori financiranja bili što dostupniji i primjereniji za tvrtke. Informiramo i educiramo tvrtke – kroz našu već sada tradicionalnu ESG akademiju. Kreiramo alate za tvrtke, kao što je ESG rating HGK", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

image

Luka Burilović

Inovacije i održivost

"Uloga banaka u procesu kreiranja zelene ekonomije ("greening the economy") izuzetno je važna. Zajednički je cilj nastaviti s uspješnom tranzicijom u dugoročno održivu ekonomiju, pri čemu svi dionici procesa, uključujući banke, trebaju poduzeti hrabre korake i dati svoj odgovarajući doprinos.

aktivnosti u ESG segmentu, s ciljem poticanja održivosti na više razina", poručio je predsjednik Uprave Erste Banke Christoph Schoefboeck, jedan od sudionika panela o financiranju održivosti.

image

Christoph Schoefboeck

Konferencija Podržimo održivo i ove je godine okupila sve relevantne aktere oko održivih tema, međunarodne stručnjake i vodeće hrvatske tvrtke.

Glavno predavanje održao je Mark Esposito, međunarodni stručnjak Svjetskog ekonomskog foruma i savjetnik nacionalnih vlada u području megatrendova, četvrte industrijske revolucije i poslovne strategije. "Četvrta industrijska revolucija iz korijena mijenja mnoge sektore – proizvodnju, zdravstvo, transport.

image

Mark Esposito

Radi se o konvergenciji tehnologije kao AI, Internet stvari, blockchain i biotehnologija", rekao je Esposito. Po pitanju klimatskih promjena, smatra ih geopolitičkim pitanjem – kako se države natječu za resurse i utjecaj, klimatska politika i prelazak na zelenu energiju igraju značajnu ulogu u oblikovanju globalne dinamike moći.

Kod zelene tranzicije u mnogim je zemljama kamen spoticanja upravo kružno gospodarstvo. "Većina zemalja ne ispunjava ciljeve koje su si postavile", poručila je Elin Bergman, direktorica Cradleneta koju zovu i ‘švedskom kraljicom kružnog gospodarstva‘, ističući da je priča itekako profitabilna, no povrat ulaganja traje malo duže nego kod klasičnih poslovnih modela.

image

Elin Bergman

Tehnologija nije neutralna

Iako Regeneracija non wovens ima 69-godišnje iskustvo prikupljanja i prerade tekstilnih materijala i proizvodnje finalnih proizvoda, i samim tim određenu prednost u odnosu na ostale dionike, svjesni su da značajan napredak u tom području nadilazi njihove organizacijske, logističke, tehničke i financijske mogućnosti. "Na današnjem stupnju razvoja tehnologije, nivoa znanja i dostignute razine ekološke svijesti ne postoji ni jedan objektivni razlog da tekstilni otpad bude problem.

Problem su neznanje i nepoznavanje uhodanih modela postupanja s vrijednom sirovinom, volja da se poznato u svijetu primjeni kod nas i sitni parcijalni interesi", poručio je Anđelko Švaljek, direktor Rgnc grupe, koja je vlasnik Regeneracije non-wovensa.

O tome na koje su načine dizajn, nove tehnologije i interoperabilnost podataka važni za inovacije i održivost govorila je Michela Magaš, dizajnerica s iskustvom u inovacijama od 28 godina koja premošćuje svjetove znanosti i umjetnosti, dizajna i tehnologije, akademskog istraživanja i industrije.

image

Konferencija HGK: ‘Podržimo održivo‘

Zelena i digitalna tranzicija prirodni su partneri – jer podrazumijevaju korjenitu promjenu načina razmišljanja, a ne samo procesa u nekoj organizaciji, isto se tako nadopunjuju.

Procjenjuje se da bi digitalna rješenja mogla smanjiti globalne emisije čak 20 posto do 2050. kada govorimo o energiji, sirovinama i mobilnosti. Sveprisutna umjetna inteligencija moćan je saveznik, ali tehnologija nije neutralna. Uspješno usvajanje i integracija novih tehnologija i dizajna za održivost zahtijevaju pažljivo razmatranje potencijalnih rizika, etičkih implikacija i pravednu raspodjelu koristi, o čemu je na konferenciji govorila Stephanie Hare, autorica i stručnjakinja za tehnološke trendove i digitalnu etiku.

Zajednički ciljevi

Između ostalog, o tome kakav je lider ovisi hoće li tvrtka pasti na ispitu održivosti. O raznolikosti i kompetencijama za održivi menadžment na konferenciji je govorila i Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, Siemensa Slovenija i Siemensa Srbija, regionalnih kompanija Siemensa AG. "Nastojmo pronaći nove načine suradnje u svijetu koji se kontinuirano mijenja. Suradnje u ekosustavu, a ne u egosustavu. Sve to činimo jer želimo pokrenuti promjene koje su svijetu doista potrebne", smatra Lončar.

Na konferenciji su domaće tvrtke predstavile svoje održive modele i planove.

"Strateški promišljamo ESG aspekte, kako bismo unaprijedili vlastito poslovanje.

To ne znači da sve naše kompanije nisu stavljale fokus na održivost i prije toga, ali smo sada jasno definirali zajedničke ciljeve u području smanjenja emisija, učinkovitog upravljanja otpadom, utjecaja na kvalitetu životu kroz kvalitetu hrane, smanjenje utjecaja na tlo i vodu, postizanje pune ravnopravnosti i pozitivan doprinos zajednicama u kojima poslujemo", iznijela je Marina Burazer, direktorica Marketing i ESG Grupe, Fortenova grupa.

Hrvoje Glavaš, direktor Industrijskih i korporativnih servisa u Ini, istaknuo je da je početkom ove godine njihova Nabava pokrenula vlastiti program inovacija u dobavljačkom lancu koji se fokusira na održive prilike. "Glavni cilj programa je promicanje smanjenja emisija CO2 u našoj grupi i dobavljačkom lancu kako bi se podržala strategija MOL Grupe ‘Shape Tomorrow 2030+‘ unutar koje i INA igra važnu ulogu", rekao je Glavaš.

image

Konferencija HGK: ‘Podržimo održivo‘

NEXE Grupa svoju opredijeljenost održivom poslovanju potvrđuje brojnim projektima iz područja zelene i energetske tranzicije. "Posebno smo ponosni na projekt CO2NTESSA koji će omogućiti proizvodnju cementa bez emisija CO2 u atmosferu.

Zaokružen sustav

U proizvodnji cementa koristimo i alternativna goriva, pripremamo projekt korištenja građevinskog otpada kao sirovine u proizvodnji, ulažemo u fotonaponske elektrane i digitalizaciju proizvodnje. Održivost je naše usmjerenje i kada su u pitanju proizvodi što su prepozna li naši kupci kroz niskougljične cemente, termo blok te glineni crijep. Vjerujemo da jedino tako zaokružen sustav može ostvariti ciljeve održivog razvoja", rekao je Davor Blažek, direktor Sektora za strategiju i razvoj tvrtke NEXE.

Konferenciju su podržali Europska investicijska banka, Ministarstvo financija i Predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa, Jamnica i Regeneracija non-wovens kao zlatni partneri, INA, Miret, Nexe i Siemens kao srebrni partneri te AD Plastik, Enna Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Jadran Galenski Laboratorij kao brončani partneri. Prijatelji konferencije su Agrolaguna, Cemex, Croatia Airlines, Ericsson Nikola Tesla, E.ON Hrvatska, HAMAG BICRO, Hauska & Partner, Lumen Spei, Span i Zagrebački holding.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:40