VRIJEDAN POMAK

Razvijena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama: Upitnik će se ispunjavati jednom godišnje

EU zahtijeva od banaka razvoj financijskih proizvoda koji podržavaju održivost, kao i unaprjeđenje poslovnih procesa za efikasno upravljanje okolišnim, društvenim i upravljačkim utjecajima i rizicima

Tamara Perko

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatski registar obveza po kreditima (Hrok) u ponedjeljak su predstavili ESG platformu koja sadrži jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.

HROK je u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj razvio standardizirani ESG upitnik za prikupljanje i pružanje relevantnih ESG podataka kao podršku poslovnoj zajednici u ispunjavanju nadolazećih obveza izvještavanja i praćenja napretka u postizanju ciljeva održivosti propisanu direktivnom Europske unije (EU) o korporativnom izvještavanju o održivosti.

Upitnik se sastoji od 87 osnovnih pitanja i dodatnih opcionalnih pitanja koja se otvaraju ovisno o odgovorima na ona osnovna. Od ukupno 251 pitanja, 64 pitanja su specifična za pojedine industrije. Upitnik će se morati ispunjavati jednom godišnje i vrijedit će u svim bankama.

Prva izvješća o održivosti sastavljena prema EU standardima objavit će u 2025. za financijsku godinu 2024. veliki poduzetnici od javnog interesa s 500 i više zaposlenih, u 2026. godini objavljivat će ih i ostali veliki poduzetnici izlistani na burzi, a mali i srednji poduzetnici izlistani na burzi dužni su prva izvješća objaviti u 2027. godine (za prethodnu godinu). Uz navedene, upitnik mogu popuniti i sve pravne osobe koje to žele ili to banke od njih zatraže, neovisno o obvezi ili neobvezi izvještavanja u skladu s važećim uredbama ili direktivama EU-a.

Popunjavanje ESG upitnika u potpunosti je digitalizirano i sama predaja podataka je bez naknade. Direktorica HUB-a Tamara Perko rekla je kako je cilj ove platforme harmonizirati i ujediniti podatke potrebne za izvještavanje o održivosti poduzeća. Prednost upitnika je što će značajno olakšati nefinancijsko izvještavanje za poduzetnike prema bankama, budući da će ga banke koristiti u kreditnim procesima, a cilj je bio omogućiti klijentima, koji imaju poslovne odnose s više banaka, da nemaju obvezu ispunjavati ispunjavati različite upitnike

"Mi smo prije nekoliko godina shvatili da će banke morati prikupljati podatke vezane za okoliš i društveno odgovorno poslovanje tako da smo se usuglasili na razini sektora da imamo jedan jedinstveni upitnik kako klijenti ne bi morali kod svake banke ispunjavati različite upitnike i odgovarati na različita pitanja", objasnila je i dodala da je cilj olakšanje za klijente banaka.

Europska unija, unutar Europskog zelenog plana, teži postizanju cilja da do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u odnosu na 1990., podržavajući time Pariški sporazum. U skladu s tim, uvođenje Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD) dodatno jača angažman EU-a za nefinancijsko izvješćivanje.

"Obveza ispunjavanja postoji u skladu s europskim direktivama gdje je uvedeno CSRD izvještavanje i svaki poduzetnik u određenom roku će morati izvještavati po toj direktivi. Pojavili su se novi rizici, poput poplava i požara, koji će biti provedeni kroz bankovne kreditne politike, jer banka mora nadgledati te rizike i mora biti svjesna tih rizika", rekla je Perko o razlogu popunjavanja i novim okolišnim i klimatskim rizicima.

Regulatorni okvir održivosti u EU zahtijeva od banaka razvoj financijskih proizvoda koji podržavaju održivost, kao i unaprjeđenje poslovnih procesa za efikasno upravljanje okolišnim, društvenim i upravljačkim utjecajima i rizicima. Te mjere uključuju kontinuirano praćenje i provedbu ESG kriterija.

"Cjelokupna poslovna zajednica pod sve većim je pritiskom što regulatornih, što poslovnih očekivanja za kvalitetnijim i vjerodostojnijim praćenjem ispunjenja ESG ciljeva. Dostupnost pouzdanih, ažurnih i točnih ESG podataka stoga postaje područje od iznimne važnosti", rekao je direktor HORK-a Viktor Pavlinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:36