Bilateralni sastanci

Razgovaralo se o jačanju suradnje i prepoznatljivosti naših proizvoda na stranim tržištima

Tijekom sastanaka su predstavljeni i prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao što su važnost OPG-a, razvoj pametnih sela
Sastanak ministrice Vučković i ministra ruralnog razvoja i zaštite potrošača njemačke savezne države Baden-Württemberg Petera Hauka
 Ministarstvo poljoprivrede

Berlinski sajam je, osim što je jedan od najvećih poljoprivredno-prehrambenih sajmova u Europi, ujedno i mjesto s političkim značenjem. Ove godine su na njemu sudjelovala ukupno 72 ministra iz brojnih svjetskih zemalja.

Ministrica poljoprivrede Vučković i hrvatska delegacija održali su brojne bilateralne sastanke s ministrima poljoprivrede europskih zemalja s ciljem povećanja trgovinske razmjene, jačanja gospodarske suradnje te prepoznatljivosti Hrvatske i naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tijekom sastanaka predstavljeni su i prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao što su važnost malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, razvoj pametnih sela, ali i donošenje prijelazne uredbe i općeg pristupa kako bi se osiguralo korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja do usvajanja nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Susreti

Hrvatska delegacija na čelu s ministricom Vučković održala je sastanke s ministrom zaštite okoliša i potrošača Sarske Reinholdom Jostom, ministricom poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Kraljevine Nizozemske Carolom Schouten, ministrom ruralnog razvoja i zaštite potrošača Baden-Württemberga Peterom Haukom, ministrom poljoprivrede Estonije Martom Järvikom, ministricom poljoprivrede Republike Austrije Elisabeth Köstinger, ministrom poljoprivrede Mađarske Istvánom Nagyjem, ministrom poljoprivrede Republike Finske Jarijem Leppäom, ministricom ruralnog razvoja Kraljevine Švedske Jennie Nilsson, ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske dr. Bekirom Pakdemirlijem i ministricom poljoprivrede Bavarske Michaelom Kaniber, a susrela se i s generalnim direktorom Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Qu Dongyuom te predsjednikom Saveznog njemačkog udruženja poljoprivrednika Joachimom Rukwiedom.

Ministarstvo poljoprivrede
Marija Vučković i Carola Schouten

Uspjeh

Također, ministrica Vučković govorila je na Međunarodnoj konferenciji o afričkoj svinjskoj kugi, na kojoj su sudjelovali i povjerenici Europske komisije, te na Berlinskoj konferenciji ministara poljoprivrede, gdje se osvrnula na problematiku osiguravanja hrane za sve te poštenih trgovinskih pravila koja bi omogućila sigurnu, raznoliku i održivu prehranu stanovništva.

Bilateralni susreti zaključeni su posjetom njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner, koja je tom prigodom čestitala i zahvalila Hrvatskoj na uspješnom predstavljanju na Zelenom tjednu u Berlinu, koji ove godine broji rekordnu posjećenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 02:59