ZAUSTAVLJEN DOBAR TREND

Rat u Ukrajini prelio se na buking za hrvatsku sezonu: ‘Nemoguće je procijeniti kolika će biti šteta‘

Cijeli lanac normalnog funkcioniranja dolazi u krizu, a to onda poskupljuje sve operacije u tom lancu...

Turisti u Fažani/Ilustracija

 Danijela Peracic/Cropix

Očekivano, velika kriza i rat u Ukrajini zaustavili su dobar trend rezervacija ljetovanja i odmora. Pa tako i za Istru, najznačajniju hrvatsku turističku regiju koja se ove godine nakon dvije godine krize trebala vratiti na pretkorona brojke. No, sada sve to visi u zraku zbog nove krize pa se u ovom trenutku dok u Berlinu traje najveći svjetski turistički sajam ITB niti ne zna kako komunicirati prema tržištima, niti što se od čitave priče može očekivati.

- Sam buking do prije početka agresije na Ukrajinu je u Istri bio izuzetno dobar. Dinamika bukinga se ovisno o destinaciji i vrsti smještaja kretala na razini od 12-18% s boljim rezultatima nego u istom periodu rekordne 2019. godine. No od 24. veljače ta se dinamika značajno usporila, što ne čudi, poglavito ako znamo da je slična situacija i u nama konkurentnim destinacijama. To je na kraju krajeva razumljiva reakcija tržišta na ratna zbivanja. Naša su očekivanja i realne projekcije bile da ćemo se u 2022. godini sasvim približiti rezultatima iz 2019. godine. Znali smo da će predsezona biti još uvijek u znaku bolesti COVID 19, ali s bitno manjim pritiskom na cjelokupni zdravstveni sustav. Projekcija je bila da u odnosu na 2021. godinu otpočnemo mjesec dana ranije i da završimo mjesec dana kasnije. Prema zacrtanim planovima za 2022. godinu prognoza je bila realizacija između 94-96% od rekordne 2019. godine. Međutim kako sada stoje stvari, iz jedne krize koja traje već više od dvije godine, uletjeli smo u novu krizu s potpuno neizvjesnom i nesigurnom dinamikom i ishodom, kaže nam direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Veli da je iz današnje perspektive i s današnjim saznanjima nemoguće procijeniti kolike će biti štete. To ovisi do kada i s kakvim intenzitetom će se odvijati ratna djelovanja, a nada se da se sukobi neće "preliti“ i na neke druge zemlje, a posebno ne na području zapadnog Balkana.

- Ratna zbivanja su jedan kriterij za procjenu štete, a drugi će biti kolateralni utjecaj rata koji se očituje u izbjegličkoj krizi i sve što takva kriza nosi sa sobom, utjecaj inflacije, utjecaj poskupljenja naftnih derivata pa do mogućnosti značajnije nestašice, utjecaj poskupljenja živežnih namirnica. Cijeli lanac normalnog funkcioniranja dolazi u krizu, a to onda poskupljuje sve operacije u tom lancu. Cijela šteta se na kraju odražava na običnog čovjeka, ističe Ivošević. Zbog svega toga veli da Europljanima trenutno ljetovanje nije u fokusu iako bi se sada zapravo trebala odvijati većina bukinga za sezonu.

- Na svim udarnim vijestima tijekom cijelog dana je glavna tema Ukrajina. Ako smo do sada govorili o last minute bookingu, ove godine ćemo o last second bookingu ukoliko se situacija popravi. Ako smo za prethodne dvije godine ustvrdili da su bile najizazovnije u povijesti turizma, mislim da nećemo pogriješiti ako to ustvrdimo za 2022. godinu. Ugroza COVID 19 još nije u potpunosti eliminirana, već imamo novu krizu za koju svi vjerujemo da se neće pretvoriti u nešto još dramatičnije i pogubnije za čovječanstvo. U ovom trenutku je teško bilo što prognozirati, međutim turistički djelatnici su po defaultu optimisti. Svi vjerujemo da će se situacija smiriti, da će se postići kompromis, ističe dalje. U toj situaciji njemački turisti će kao nikad prije biti ključni za uspjeh sezone.

- Njemačka ima uvijek ključnu ulogu u istarskom turizmu, u kriznim godinama pogotovo. Stoga nije slučajno da je u 2021. godini udio Nijemaca bio više od 40% od ukupnih, smatra ovaj turistički djelatnik. No, jedno je sigurno, ove godine Istra ne treba računati na 250.000 ruskih i 186.000 ukrajinskih noćenja. Iako je to mala brojka u ukupnom broju od 23 milijuna ostvarenih noćenja u Istri, ona je značajna jer su boravili u najboljim smještajnim kapacitetima te su bili najbolji izvanpansionski potrošači. A njihov je broj rapidno počeo opadati prije desetak godina kada su uvedene vize.

Za Uskrs, koji je prvi na vratima, se zasad ne boji.

- Vjerujem da ćemo Uskrs dobro odraditi jer je Istra tipična autodestinacija. Najbliže smo toplo more našim najznačajnijim emitivnim destinacijama i pritom lako dostupni. Ukoliko znamo da za vrijeme Uskrsa imamo najviše Slovenaca, Talijana, Austrijanaca i domaćih gostiju, vjerujem da će i rezultati biti odlični. Uostalom, usporedimo li dosadašnje rezultate u 2022. godini s istim periodom rekordne 2019. godine imamo 15% bolji rezultat u fizičkim pokazateljima, veli Ivošević. Pitamo ga i kako sada komunicirati s potencijalnim gostima i promovirati se u ovo nezahvalno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:21