Talijanska kriza

Rastu prinosi na obveznice zemelja s periferije eurozone, ali ne i na hrvatske

Stojić: 'Premija osiguranja od kreditnog rizika na hrvatske obveznice čak je blago pala'
Sergio Mattarella i Carlo Cottarelli
 Italian Presidential Press Office Handout / REUTERS

Politička nesigurnost u Italiji izazvala je zabrinutost ulagača koji su proteklih dana počeli rasprodavati obveznice te države pa im je cijena skočila na najvišu razinu od 2013. godine. Prinosi na dvogodišnje obveznice dosegli su 2,731 posto, što je 1,8 postotnih poena više nego prilikom zatvaranja tržišta u ponedjeljak, dok su prinosi na desetogodišnje obveznice dosegli 3,388 posto, 70 baznih bodova više nego na kraju jučerašnjeg dana. Talijanski burzovni indeksi također su pali oko tri posto.

Na dramatičnost sadašnjih prilika upozorio je i talijanski guverner Ignazio Visco, kazavši da je zemlja na nekoliko koraka od gubitka dragocjenog povjerenja.

Raspoloženje s talijanskog tržišta počelo se širiti na ostale zemlje s periferije eurozone. Prinosi na obveznice Portugala porasle su 31 bazni poen, a na španjolske za 14 poena. Pogoršanjem prilika na periferiji eurozone, porasla je potražnja za njemačkih obveznicama, kao 'sigurnim utočištem'. Prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice pali su za pet baznih poena, na 0,29 posto.

-Tržišta su trenutačno tako raspoložena da najprije prodaju, a onda postavljaju pitanja, a to se može objasniti strahom od najgoreg scenarija, kazao je za Bloomberg Richard Kelly, voditelj globalne strategije banke Toronto-Dominion u Londonu. Pritom je dodao kako izbora u Italiji neće biti do rujna ili listopada, a to znači dugo razdoblje vakuuma u kojem se ne može očekivati ikakvo rješenje.

Negativni sentiment ulagača zasad se nije prelio na zemlje srednje i istočne Europe, pa nisu rasli ni prinose na hrvatske obveznice.

- Premija osiguranja od kreditnog rizika na hrvatske obveznice čak je blago pala proteklih dana, ispod 100 baznih poena. Hrvatski 'spreadovi' pokazali su se zasad imuni, za razliku od premije na rizik zemalja s periferije eurozone. Ipak, treba pričekati tjedan do dva da bi se vidio rasplet talijanske političke krize i utjecaj na financijska tržišta, kaže Hrvoje Stojić, analitičar Addiko banke, ističući da produljena neizvjesnost zasigurno ne bi bila dobra vijest. Tim prije jer je ministar financija Zdravko Marić nedavno najavio da će uskoro izaći na međunarodno tržišta kako bi osigurao refinanciranje državnih obveznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:55