CIJENE DIVLJAJU

Rastu cijene nekretnina na moru, građani upozoravaju: ‘Pitanje je gdje će to sve završiti...‘

Cijene rastu na tržištu nekretnina, pa i u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se za četvorni metar apartmana u novogradnji traži i do 3500 eura
Ilustracija

Terasa, pogled na morsko plavetnilo, blizina plaže. Takav objekt u Vodicama - nudi sve što kupci žele.

- Ta zgrada je u visokom roch-bau prodana u roku od 7 dana i to za otprilike 2500 eura po metru kvadratnom, navodi HRT-u Iva Milutin, agentica za promet nekretninama

- Lokacija, lokacija i opet lokacija - nosi tu cijenu, uvjerena je Divna Bulat, predsjednica županijskog Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

A prvi red do mora - "nosi" i do 3500 eura za četvorni metar.

Cijene rastu jer rastu i troškovi gradnje, a nakon lanjskog zastoja i potražnja se vinula u nebo.

- Broj kupaca se povećao za 30% dok je prodaja čak narasla za 100% u odnosu na prošlu godinu, rekao je vlasnik agencije za promet nekretninama Philipp Drescher.

- Ne znam jesmo li imali i jedan dan da nismo imali obilazak. To su po 3-4 obilaska dnevno, sve su manje više stranci, rekla je agentica Milutin.

Prema burzi nekretnina u dosad rekordnoj 2019. zabilježeno je više od 7000 transakcija u kojima su kupci bili stranci.

A ovogodišnja statistika zasad pokazuje uzlaznu putanju.

- Omjer potražnje i ponude je sad u srazmjeru da je veća potražnja za takvim stvarima nego što je sama ponuda novogradnje, jer naravno dugo se čekaju građevinske dozvole - to je rak rana naše županije, smatra Bulat.

Druga "rak-rana" je infrastruktura. Nekoć pitoreskna mjesta, poput Grebaštice kod Šibenika, danas su "načičkana" zgradama s apartmanima, bez dovoljno parkirnih mjesta ili kanalizacije.

- Imajući u vidu da je naša vala uska, relativno i plitka, ako se to ne rješi u što skorije vrijeme imat ćemo velike, velike probleme. U pitanju je naša budućnost, istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica Branko Peran.

Na koju zasad ne mogu utjecati.

- Možda kroz zborove mještana, ali da se i nas nešto pita jer, ponavljam, ovo se može nastaviti pa je pitanje gdje će to završiti, naglasio je Peran za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:53