Rezultati Adris grupa

Rastom Cromarisa i dobiti CO ublažen pad u turizmu

Sačuvali smo radna mjesta i održali likvidnost uz iznimno nisku zaduženost te znatan investicijski potencijal, kaže Marko Remenar

Pad ukupnih i prihoda od prodaje Adris grupe za 19 odnosno 23 posto, ali i rast dobiti Croatia osiguranja za 4 posto te Croarisovih prihoda od prodaje Cromarisa za 5 posto najvažniji su pokazatelji poslovanja rovinjske Adris grupe u prvih devet mjeseci ove godine.

"Pandemija koronavirusa dovela je do globalne gospodarske krize, a u takvim su uvjetima poslovne aktivnosti bile usmjerene na likvidnost i optimalizaciju troškova kako bi se sačuvao financijski potencijal i dugoročna održivost sustava", napominje se u objavi Adris grupe o poslovanju u prva tri kvartala ove godine.

Smanjeni troškovi

Prihodi grupacije u spomenutom su razdoblju dosegnuli 3,88 milijardi kuna, od čega prihodi od prodaje roba i usluga 3,36 milijardi kuna.

- U skladu s padom prihoda od prodaje roba i usluga, smanjen je i upravljiv dio troškova za više od 400 milijuna kuna te je uz smanjena ulaganja za 200 milijuna kuna sačuvana likvidnost u iznosu od 600 milijuna kuna - napominju u Adrisu.

Rovinjska kompanija zabilježila je u prvih devet mjeseci konsolidiranu EBITDA-u iskazanu kao dobit prije kamata, poreza i amortizacije od 604 milijuna kuna, a konsolidiranu neto dobit od 141 milijun kuna.

U osvrtu na osiguravateljski dio poslovanja Grupe, u Adrisu ističu da je osiguravateljsko tržište kod nas u prvih devet mjeseci ove godine zabilježilo pad od 3,1 posto te je i Croatia osiguranje iz sastava Grupe zaračunalo četiri posto manju bruto premiju. Ovogodišnja bruto premija CO-a u prva tri tromjesječja godine iznosi 2 milijarde i 593 milijuna kuna.

Rast izvoza

"Unatoč tome, u prvih devet mjeseci 2020. godine grupa Croatia osiguranje ostvarila je neto dobit u iznosu od 292 milijuna kuna, što je 4 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem", navodi se u izvješću Adrisa.

Cromaris, kao nositelj segmenta hrane u djelatnostima Adris grupe, u prvih devet mjeseci godine ostvario je rast svih ključnih pokazatelja poslovanja. Među ostalim, prodaja je rasla 5 posto, a volumen izvoza, kad je riječ o količinama, dosegnuo je 14 posto. Dobit Cromarisa u spomenutom se razdoblju popela na 5,1 milijun kuna.

Turistički segment poslovanja rovinjske kompanije dijeli sudbinu općeg pada turističke djelatnosti u zemlji i svijetu, što se, među ostalim pokazateljima iz Adrisova izvješća, ogleda u padu prodaje hotela u sastavu Grupe za 41 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konsolidirani prihod od prodaje u turističkom segmentu u prvih devet mjeseci 2020. iznosi 416 milijuna kuna, što predstavlja 36 posto ostvarenja u prvih devet mjeseci prošle godine, navodi se u Adrisovu izvješću.

"Sačuvali smo radna mjesta i održali likvidnost uz iznimno nisku zaduženost te znatan investicijski potencijal, što jamči dugoročnu održivost svih naših poslova", istaknuo je predsjednik Uprave Adris Grupe Marko Remenar u osvrtu na izvješće o poslovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:21