Dobra godina

Rast temeljen na preporukama "od usta do usta": Revolut u Hrvatskoj ima više od 400.000 korisnika

"Naša se baza korisnika širi impresivnom brzinom", komentirao je izvršni direktor Revoluta Nik Storonsky

Revolut - ilustracija

 Revolut/

Fintech startup Revolut prošle je godine ostvario rekordnu dobit i rast prihoda od čak 95 posto - s 1,1 milijardu eura u 2022. na 2,1 milijardu eura. Treća je to godina zaredom u kojoj ostvaruju dobit, koja je ove godine prije oporezivanja iznosila 503 milijuna eura. Uvjereni su da je taj ubrzani rast potaknut raznovrsnim modelom prihoda, širenjem na nova tržišta i produbljivanjem angažmana korisnika. Poseban naglasak bio je upravo na diversifikaciji prihoda kako bi rast poslovanja bio održiv, pa ni jedan proizvod ili zemlja ne donosi više od 30 posto prihoda.

Prošla je godina za Revolut bila dobra i po pitanju broja korisnika jer su na globalnoj razini u godinu dana privukli gotovo 12 milijuna novih. Kada se sve zbroji, jednu od najpoznatijih europskih fintech aplikacija u 2023. je koristilo 38 milijuna korisnika, a do lipnja ove godine taj se broj dodatno povećao na 45 milijuna. U Hrvatskoj je broj korisnika Revoluta premašio 400 tisuća.

Čak 70 posto novih korisnika privatnih računa pridružilo se samoinicijativno ili ih je preporučio netko koga poznaju. Rast temeljen na preporukama "od usta do usta" nadopunjen je daljnjim ulaganjem u marketing i prodaju, posebno za Revolut Business koji je registrirao 20 tisuća malih i srednjih poduzeća svakog mjeseca do kraja godine. Sve to dovelo je do toga da je Revolut od lipnja najpreuzimanija aplikacija u kategoriji financija u Europi, na prvome mjestu u 17 zemalja.

"Ove smo godine poduzeli najveće korake dosad u našoj misiji isporučivanja najboljeg proizvoda i najboljeg korisničkog iskustva našim korisnicima diljem svijeta. Naša se baza korisnika širi impresivnom brzinom, a naš diverzificirani poslovni model nastavlja postizati iznimne financijske rezultate", komentirao je izvršni direktor Revoluta Nik Storonsky.

image

Nik Storonsky, izvršni direktor Revoluta

Revolut/

Rast prihoda bio je izražen kod raznih proizvoda. Primjerice, u kategoriji Kartice i transferi prošle je godine iznosio 559 milijuna eura (59 posto više nego godinu ranije), u kategoriji Konverzija i Imovina 454 milijuna eura (rast od 46 posto), dok su u Pretplatničkim planovima rasli za 53 posto i iznose 280 milijuna eura. Ukupni depoziti korisnika su s 15,2 milijarde narasli na 21 milijardu eura, pri čemu su hrvatski korisnici položili više od 160 milijuna eura (77 posto više nego 2022.). U istom su razdoblju izvršili više od 15 milijuna plaćanja i transakcija na bankomatima (porast od 53 posto), od čega je 70 posto njih izvršeno u zemlji, što ukazuje da se Revolut sve više koristi kao kartica za dnevnu potrošnju na hrvatskom tržištu.

Aktivnost svih Revolutovih korisnika u svijetu dosegnula je blizu 804 milijarde eura. Mjesečne transakcije od prosinca 2023. iznosile su ukupno 590 milijuna, što je porast od 73 posto. Osim toga, u Revoltu su primijetili i da sve više korisnika (41 posto više nego 2022.) plaća njihove pretplatničke usluge.

Tvrtka se i prošle godine proširila na nova tržišta, uključujući Brazil i Novi Zeland, pa je sada prisutna u 38 zemalja. Razvili su i nove lokalne značajke na ključnim europskim tržištima. Konkretno, za korisnike u Francuskoj, Irskoj, Španjolskoj i Nizozemskoj proširili su ponudu lokalnih IBAN-a. U Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj u ponudu su dodani i osobni krediti, a u Irskoj i Španjolskoj kreditne kartice. U prvoj polovici godine dodane su još tri mogućnosti - eSIM kartice, RevPoints bodovi u sklopu programa vjernosti i Robo savjetnik koji koristi algoritme za upravljanje investicijskim portfeljima.

"Svakog dana naši najbolji proizvodi u klasi stvaraju vrijednost za nove segmente korisnika i nova globalna tržišta. I dalje smo predani cilju stjecanja bankovne licence u Ujedinjenom Kraljevstvu uz dovođenje aplikacije Revolut na nova tržišta i korisnicima diljem svijeta. Nastavljamo svoj eksponencijalni rast u 2024. i kasnije, kontinuirano redefinirajući svijet financija kakav poznajemo", poručuje Nik Storonsky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 04:30