Skok globalne potražnje

Rast kineskog izvoza unatoč trgovinskom ratu, zaslužna inicijativa Jedan pojas, jedan put

Izvoz je u srpnju poskočio 3,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od ožujka
Ilustracija
 Profimedia, SIPA USA

Kineski izvoz snažno je porastao u srpnju zahvaljujući boljoj globalnoj potražnji koja je nadmašila sve izraženiji trgovinski pritisak SAD-a.

Izvoz je u srpnju poskočio 3,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od ožujka.

Uvoz je ponovo pao, i to za 5,6 posto, signalizirajući kontinuirano slabu domaću potražnju.

U kineskom Državnom informativnom centru pripisuju srpanjsko povećanje izvoza, između ostalog, inicijativi "Jedan pojas, jedan put", koja bi trebala poboljšati prometnu povezanost Kine s ostatkom Azije te s Afrikom i Europom.

"Kina je ove godine povećala tržišni udio u velikim gospodarstvima poput onog Europske unije, a još je dojmljiviji očigledan rast gospodarstava u nastajanju, posebno onih s kojima surađujemo u sklopu (inicijative) 'Jedan pojas, jedan put'", naglašava prema izvješćima državnih medija direktor odjela za gospodarske prognoze Yan Min.

Podaci tako pokazuju povećanje kineskog izvoza u Europu, Južnu Koreju, Tajvan, te posebno u regiju jugoistočne Azije (ASEAN).

"To bi moglo značiti da pojedini izvoznici pokušavaju proširiti krug izvoznih odredišta, ali mogući je razlog i prebacivanje proizvodnje (iz Kine) u zemlje ASEAN-a", nagađa Betty Wang iz banke ANZ.

"Možda će to djelomice ublažiti rizike koje trenutno generira američko-kineska bilateralna trgovina", dodaje Wang.

Pozorno praćeni podaci o razmjeni sa SAD-om pokazuju pak smanjenje kineskog izvoza za 6,5 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Uvoz iz SAD-a potonuo je 19,1 posto.

Time je višak u kineskoj razmjeni sa SAD-om smanjen u prošlom mjesecu na 27,97 milijardi dolara, s lipanjske 29,92 milijarde.

U razdoblju od siječnja do srpnja višak je iznosio 168,5 milijardi dolara, naglašavajući kontinuiranu neravnotežu u razmjeni s najvećim svjetskim gospodarstvom, ključni prigovor američkog kabineta pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa u pregovorima s Pekingom.

Napetosti u odnosima dva vodeća svjetska gospodarstva proširile su se u međuvremenu s robne razmjene na ostala područja, uključujući tehnologiju a odnedavno i na tečajnu politiku.

Nakon što je američki predsjednik krajem prošlog tjedna zaprijetio uvođenjem dodatnih carina na kineski uvoz, Kina je početkom tjedna dopustila slabljenje juana preko ključne granice od sedam juana za dolar. Proteklih 10 godina zadržavali su je ispod te razine.

Washington je odgovorio optužbom da Kina manipulira tečajem kako bi ojačala konkurentnost domaćeg gospodarstva.

Peking je potom zaustavio daljnje slabljenje domaće valute ali tržišta su i dalje uznemirena zbog mogućih posljedica američko-kineskih trgovinskih razmirica koje utječu na kompanije na potezu od Njemačke do Singapura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:05