Rekordni rezultati

Rast dobiti UniCredita iznenadio tržišta, dionica skočila 10 posto: Ukupni prihodi lani su iznosili 23,8 milijardi eura

Doprinos Zabe rezultatima vlasnika lani je bio veći od 400 milijuna eura

Zgrada UniCredita u Milanu

 Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp

Objavom financijskih rezultata, znatno boljih od očekivanja, talijanski UniCredit poprilično je iznenadio tržišta: dionica vlasnika Zagrebačke banke jučer je do 13 sati skočila oko 10 posto, na najvišu razinu od svibnja 2015. godine. U posljednjem tromjesečju prošle godine neto dobit UniCredita iznosila je 2,8 milijardi eura, što je 14,1 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Time je značajno premašeno očekivanje analitičara da će biti na razini od samo 1,2 milijarde eura zbog zaoštravanja ekonomskih okolnosti.

Na razini cijele godine ta je bankarska grupacija, snažno prisutna u zemljama srednje i istočne Europe, ostvarila rekordnu dobit od 8,6 milijardi eura (kada se isključe porezni otpis i jednokratne stavke), što je za 3 milijarde ili 53,8 posto više nego u 2022. godini.

Dok su druge vodeće europske banke koje su prošli tjedan objavile cjelogodišnje rezultate bile oprezne, kako navodi Reuters, u UniCreditu prevladava drugačiji ton. "U budućnost gledamo s optimizmom", rekao je izvršni direktor Andrea Orcel u razgovoru s investitorima. Pritom je spomenuo i UniCreditovo poslovanje u Hrvatskoj, koje je "lani dobilo nagradu", a brojke iz izvješća upućuju da je ono grupaciji donijelo dobit u iznosu od 406 milijuna eura. To je više nego dvostruko u odnosu na prošlogodišnjih 188 milijuna eura, malo "popeglanih" u zadnjem kvartalu, nakon najave poreza na ekstradobit.

image

Andrea Orcel

Bozzo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Bozzo/fotogramma/zuma Press/profimedia

Svoje cjelovite rezultate za 2023. godinu Zagrebačka banka objavit će tijekom ovog mjeseca, a oni za prvih devet mjeseci pokazuju rast dobiti od 67 posto, na 346 milijuna eura. Pritom su neto prihodi od kamata rasli 88 posto, na 418 milijuna eura, zahvaljujući okruženju viših kamatnih stopa, a osobito plasiranju značajne likvidnosti na račun kod središnje banke. Dostupni, preliminarni podaci HNB-a za prvih 11 mjeseci pokazuju da je dobit domaćih banaka porasla gotovo 70 posto, na 1,3 milijarde eura.

Ukupni prihodi UniCredita, pokazuje izvješće, lani su iznosili 23,8 milijardi eura, što je rast od 17,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pritom je neto prihod od kamata porastao gotovo za trećinu, na 14 milijardi eura. Rezervacije za gubitke po kreditima smanjene su za 71 posto, na 548 milijuna eura, a operativni troškovi za 1 posto.

Ostvarena zarada bit će u cijelost isplaćena za otkup dionica (5,6 milijardi eura) i isplatu dividende (3 milijarde eura).

Izvršni direktor Andrea Orcel, koji je stigao u UniCredit u travnju 2021., usredotočio se, kao što je obećao, na maksimiziranje profita te je dioničarima osigurao značajan povrat i rast cijene dionice. Od njegova dolaska vrijednost dionice porasla je za gotovo 250 posto i trenutačno je jedna od atraktivnijih u bankarskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:24