Vrh ljestvice

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj iznad prosjeka EU, snažniji rast samo u dvije zemlje

Snažniji rast cijena na tromjesečnoj razini zabilježile su samo Mađarska, za 3,7 posto, i Portugal, za 3,6 posto
Ilustracija
 Marko Todorov / Hanza Media

Hrvatska je u prvom tromjesečju bila među zemljama Europske unije s najizrazitijim rastom cijena stambenih nekretnina u odnosu na prethodno tromjesečje, znatno većim od europskog prosjeka, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u prva tri ovogodišnja mjeseca 3,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 1,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Snažniji rast cijena na tromjesečnoj razini zabilježile su samo Mađarska, za 3,7 posto, i Portugal, za 3,6 posto.

Prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda, pad cijena stambenih nekretnina u odnosu na prethodno tromjesečje bilježile su samo Malta, za 4,2 posto, Velika Britanija, za 1,3 posto, Irska, za 1,0 posto, Finska za 0,8 posto, Italija za 0,5 posto i Njemačka, za 0,3 posto.

Na razini Europske unije i eurozone cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina porasle su 0,3 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su prema revidiranim Eurostatovim podacima za 0,5 posto u EU te za 0,6 posto u eurozoni.

Mađarska s najvećim rastom cijena i na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini u prva tri mjeseca 2019. prema podacima kojima je Eurostat raspolagao najviše porasle cijene stambenih nekretnina u Mađarskoj, za 11,3 posto.

Slijede Češka s povećanjem cijena za 9,4 posto, te Portugal s 9,2 posto višim cijenama.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle na godišnjoj razini 7,4 posto, nakon 4,7-postotnog rasta u posljednja tri mjeseca 2018.

Niže cijene u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bilježila je među zemljama EU-a samo Italija, za 0,8 posto.

Na razini EU-a i eurozone cijene stambenih nekretnina porasle su u prvom tromjesečju 4,0 posto. U prethodnom su tromjesečju prema revidiranim Eurostatovim podacima porasle 4,5 posto u EU, te 4,6 posto u eurozoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:26