MOL bilježi rekordni EBITDA

Rast cijena nafte i plina podigao MOL-ovu dobit do najvećih razina u posljednje tri godine

U MOL-u procjenjuju da će dostići planiranih 2,4 milijardi dolara čiste EBITDA za 2018.
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

Mađarska naftna kompanija MOL zabilježila je u trećem tromjesječju ove godine najbolje financijske rezultate u posljednje tri godine. Prema priopćenju MOL-a, u srpnju, kolovozu i rujnu ove godine čista EBITDA kompanije iznosila je 708 milijuna dolara što je rast od 23 posto u odnosu na prethodno tromjesječje.

- Ostvareni dobri rezultati trećeg tromjesečja omogućit će nam da s lakoćom ostvarimo ili premašimo naš novi cilj od dvije milijarde i 400 milijuna dolara čiste EBITDA-e u 2018. - osvrnuo se na najnovije poslovne pokazatelje MOL-a njegov predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi. Čista EBITDA na kojoj MOL temelji svoja izvješća je operativna zarada bez plaćenog poreza, financijskih obveza, dividendi, ali i drugih troškova karakterističnih za naftni i plinski biznis.

Kad je u pitanju neto dobit MOL-a u trećem tromjesječju, ona je, prema priopćenju kompanije, iznosila 323 milijuna dolara te u prvih devet mjeseci doseže 835 milijuna dolara.

Ako čista EBITDA MOL-a prebaci dvije milijarde i 450 milijuna dolara za ovu godinu, biti će to najbolji poslovni reultat te kompanije u posljednjih šest godina. Rast čiste EBITDA u MOL-u dovode prije svega u vezu s povećanjem cijena nafte i plina na svjetskom tržištu.

Raščlanjajući poslovne pokazatelje po standardnoj metodi naftnog biznisa na upstream (istraživanje i vađenje nafte i plina), downstream (rafinerije) i usluge kupcima, u MOL-u napominju kako su prihodi od upstreama u trećem tromjesečju ove godine porasli u odnosu na isto razdoblje lani za čak 70 posto, odnosno za 319 milijuna dolara. Sve to iako je, kako navode, njihova prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika u trećem tromjesečju bila marginalno niža i iznosila je 108.300 barela nafte dnevno.

- Čista EBITDA downstreama ostala je na gotovo istoj razini u trećem tromjesečju, unatoč znatno slabijoj rafinerijskoj i petrokemijskoj marži, te je iznosila 262 milijuna dolara. Slabije marže uglavnom su nadoknađene većim količinama i boljim prodajnim maržama u proizvodnji u ovom tromjesečju – navode u mađarskoj naftnoj kompaniji.

U trećem segmentu poslovanja, maloprodaji, MOL je u trećem kvartalu rastao 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegavši EBITDA od 147 milijuna dolara. Ističu kako je broj njihovih benzinskih crpki na kojima je proradila usluga Fresh Corner povećan u posljednjih godinu s 363 na 606.

Prvotni ovogodišnji plan Uprave MOL-a bila je čista EBITDA od dvije milijarde i 200 milijuna dolara, ali je povećana za 200 milijuna dolara nakon ovogodišnjeg rasta cijena nafte i plina. U prvom polugodištu ove godine, prema ranijim objavama MOL-a, smanjena je proizvodnja nafte u kompanijinim postrojenjima u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj, a povećana na lokaciji Catcher u Velikoj Britaniji.

Navedeni poslovni pokazatelji MOL-a obuhvaćaju tvrtke u njezinu sastavu u 13 zemalja, među kojima je i INA. Među ostalim, u devet zemalja srednje i jugoistočne Europe MOL ima 2000 benzinskih crpki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:24