'Najluđi račun'

Raiffeisen banka ukida naknadu trgovcima za nedovoljno korištenje POS uređaja

Iako je u postu pisalo da se radi o naknadi za ožujak, dakle za mjesec u kojem knjižara uopće ne radi zbog zabrane uvedene zbog korona pandemije, iz RBA su nam odgovorili kako je u pitanju naknada za promet u veljači
 sondem / Alamy / Alamy / Profimedia

Na Facebook stranici inicijative Glas poduzetnika svakodnevno se objavljuju različite informacije, pitanja ili savjeti o poduzetničkim problemima zbog korona krize, a danas je jedan od članova grupe objavio post pod nazivom „Najluđi račun“ koji je privukao više od 900 reakcija, najviše emotikona bijesa i skoro 150 komentara.

U tom postu govori se o vlasniku male knjižare u Šibeniku koji je u petak dobio „definitivno najluđi račun za ovaj mjesec“, kako je to on okarakterizirao. U pitanju je bio račun od RBA banke, odnosno obavijest da mora platiti naknadu za nedovoljnu uporabu POS uređaja u iznosu od 100 kuna.

Iako je u postu pisalo da se radi o naknadi za ožujak, dakle za mjesec u kojem knjižara uopće ne radi zbog zabrane uvedene zbog korona pandemije, iz RBA su nam odgovorili kako je u pitanju naknada za promet u veljači. Kako kažu, donijeli su odluku da tu naknadu trgovcima od početka ožujka neće naplaćivati zbog COVID-19 krize.

Evo njihova odgovora u cijelosti.

„Klijentu kojeg navodite u vašem upitu dostavljen je račun za korištenje usluge pos uređaja za mjesec veljaču, dakle za korištenje usluga mjeseca dana prije nego što je Nacionalni stožer civilne zaštite implementirao mjere zatvaranja poslovnih objekata uslijed epidemiološke situacije.

Upravo iz razloga da se pokaže društveno odgovorna uloga te razumijevanje prema klijentima u ovim otežanim okolnostima poslovanja, Raiffeisen banka donijela je odluku o ukidanju naknade trgovcima koji u vrijeme trajanja COVID-19 krize, počevši od 01.03. te zaključno s 30.06. neće ostvarivati promet na POS terminalima“, odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Raiffeisenbank Austria.

Koliki je inače minimalni iznos prometa na koji se ta naknada plaća nisu naveli. U komentarima ispod posta poduzetnici su pisali kako ona postoji otkako su uvedeni POS uređaji, a neki su objavili kako na tržištu ima jeftinijih POS rješenja, bez penala.

Naknade za nedovoljno korištenje/promet obično se naplaćuju za iznose ispod 5000 kuna. Iznos same naknade ovisi od banke do banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 05:46