'Na putu održivog rasta'

Raiffeisen Bank International u drugom tromjesečju bilježi blagi pad dobiti

U banci takav rezultat tumače gubitkom zbog prodaje bankovnog poslovanja u Poljskoj
Ilustracija
 Profimedia, Michaela Dusíková - ČIF

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) zaključila je drugo tromjesečje s nešto nižom konsolidiranom dobiti nego u istom razdoblju prošle godine zbog prodaje poslovanja u Poljskoj.

U razdoblju od travnja do lipnja RBI je zabilježio konsolidiranu dobit od 357 milijuna eura, manju 2,9 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Dobit prije poreza pala je 4,5 posto, na 496 milijuna eura.

U banci tumače takav rezultat knjiženim očekivanim gubitkom od 121 milijun eura povezanim s prodajom temeljnog bankovnog poslovanja u Poljskoj. Operativni prihodi porasli su u istom razdoblju 6,3 posto, na 1,38 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata uvećani su 4,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 834 milijuna eura.

Porasli su i neto prihodi od naknada i provizija, za 6,1 posto, na 460 milijuna eura.

Neto gubici na otpisu financijske imovine svedeni su u drugom tromjesečju na nulu nakon otpuštanja velikih iznosa rezervacija i prihoda od prodaje nenaplativih kredita u prvom ovogodišnjem tromjesečju, navode u banci. Time je banka u prvoj polovini godine u toj stavci zabilježila prihod od 83 milijuna eura.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci RBI je zabilježio konsolidiranu dobit od 756 milijuna eura, što predstavlja povećanje za 28,7 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

- Jako smo zadovoljni rezultatima u prvoj polovini godine, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je očekivani gubitak od prodaje Raiffeisen Bank Polska već uključen u drugo tromjesečje - istaknuo je u priopćenju izvršni direktor RBI-ja Johann Strobl.

- RBI je na putu održivog rasta - dodao je.

Sankcije Rusiji nisu značajno izravno utjecale na bančine rezultate, ali u RBI-ju napominju da je pad vrijednosti rublja "u ograničenom opsegu utjecao" na stopu adekvatnosti kapitala koja je na kraju lipnja iznosila 12,8 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na kraj prošle godine. Srednjoročno u banci ciljaju na njezino povećanje na 13 posto.

U prognozi također napominju da će troškovi gubitaka na financijskoj imovini u ovoj godini biti ispod prošlogodišnjih 287 milijuna eura.

- U drugoj polovini godine predviđamo nastavak pozitivnog trenda u troškovima rizika i zato smo prilagodili našu prognozu - napominje Strobl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:07