INVESTICIJA ZA BUDUĆNOST

Rafinerija počinje proizvoditi gorivo: ‘Hrvatska sad ima jeftinije gorivo i od BiH, pa dizanje trošarina nije na stolu‘

Naftnim derivatima iz Rafinerije, uz hrvatsko tržište, opskrbljivat će se i tržišta Bosne i Hercegovine, Slovenije, a djelomično i Crne Gore

Rijeka, 110523.
Rafinerija nafte Rijeka, Urinj 3.
Obilazak Rafinerije nafte Rijeka u povodu pokretanja proizvodnje, nakon Projekta nadogradnje. U obilasku su bili ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Davor Filipovic i predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics.
Na fotografiji: rafinerija nafte Rijeka, pogon Urinj.

 CROPIX

Nakon privremenog zastoja, tijekom kojeg su bili izvedeni radovi na postojećim postrojenjima, Rafinerija nafte Rijeka počinje proizvodnju goriva punim kapacitetom. Aktivnosti pokretanja i stabilizacije procesnih postrojenja u Urinju počele su krajem travnja, a prerada je bila obustavljena od studenoga 2022. godine zbog potrebe za nadogradnjom i povećanjem kapaciteta procesnih jedinica za rekuperaciju sumpora (SRU) i hidrokrekinga (HCU) kako bi se uskladile s novim postrojenjem za obradu teških ostataka. Sve je to, kako su rekli u Ini tijekom obilaska pogona, dio Projekta nadogradnje Rafinerije, trenutačno najvećeg industrijskog projekta u Hrvatskoj u koji Ina ulaže više od 630 milijuna eura.

Modernizacija Rafinerije na Urinju trenutno je na 76 posto gotovosti, a gradnja na 60 posto realizacije. Kako je istaknuto na obilasku, svi daljnji radovi moći će se odvijati istodobno s radom Rafinerije, a sljedeća planirana obustava očekuje se početkom 2024. godine, kada će biti izveden redovan remont. Tijekom tog zastoja, koji bi trebao potrajati tri mjeseca, obavit će se uobičajeni radovi održavanja te provesti projekti energetske učinkovitosti i zamjene katalizatora, a u razdoblju koje sada slijedi nastavljaju se radovi na novom postrojenju za obradu teških ostataka.

Mehanički radovi

- Do kraja godine završit ćemo koksnu jamu, konstrukciju staze buduće koksne dizalice, a nastavljaju se mehanički radovi na cjevovodima i dizalicama, kao i elektroinstrumentacijski radovi. Također, dovršit će se gradnja nove luke i silosa te obaviti ostali radovi na novoj infrastrukturi - rekla je Vedrana Janjić, direktorica Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.

image

Vedrana Janjić

CROPIX

Prema riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, koji je obišao Rafineriju na Urinju s menadžmentom i predsjednikom Uprave Ine Péterom Rataticsem, oko 70 posto radova u projektu modernizacije izvode hrvatske tvrtke.

image

Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine

- Ovom investicijom osigurava se budućnost rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. No, to nije samo pitanje poslovanja i prerade naftnih derivata nego i važan element energetske sigurnosti Hrvatske. Prošle godine u listopadu, kada je najavljen zastoj u radu Rafinerije zbog modernizacije, održao sam sastanak u Ministarstvu s gospodinom Rataticsem te hrvatskim članovima Uprave Ine. Oni su mi prezentirali planove, što će raditi i kako će raditi, i rekli su da sigurnost opskrbe naftnim derivatima u Hrvatskoj neće biti dovedena u pitanje. Sve ono što su obećali, za što smo si pružili ruku, tako je i bilo. Rafinerija ponovno kreće s radom, a konačna modernizacija bit će gotova u sljedećoj godini - rekao je Filipović.

image

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

CROPIX

Ministar je rekao da će se naftnim derivatima iz Rafinerije, uz hrvatsko tržište, opskrbljivati i tržišta Bosne i Hercegovine, Slovenije, a djelomično i Crne Gore. Što se tiče dizanja trošarina na goriva, Filipović je rekao da Hrvatska trenutno ima najjeftinije cijene i dizela i benzina u okruženju.

Korak bliže

- Jeftiniji smo i od BiH i cijelo smo vrijeme balansirali s cijenama goriva kako bismo pomogli našim građanima i gospodarstvu. Razmotrit ćemo sve opcije, vidjet ćemo kako će se cijena kretati u razdoblju koje je pred nama. Ako to uvjeti budu dozvoljavali, možda ćemo nešto korigirati, međutim, trenutno ta tema nije na stolu - istaknuo je ministar.

Predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics rekao je da su provedbom ovog projekta korak bliže završetku gradnje novog postrojenja za obradu teških ostataka.

- Ovo je jedan od naših ključnih projekata iz više razloga. Omogućit će nam dugoročnu održivost rafinerijskih poslovanja, eliminirat će našu ovisnost o proizvodima pod sankcijama, smanjiti potrebe za uvozom dizela, a sve će to doprinijeti većoj sigurnosti opskrbe domaćeg tržišta, kao i ostalih tržišta na kojima Ina posluje - rekao je Ratatics.

image

Kontrolna soba

CROPIX
image

Rafinerija nafte Rijeka, pogon Urinj

CROPIX

Pokušavamo naći rješenje, naručili smo novu opremu

Tijekom testiranja sustava krajem travnja, zabilježeno je zagađenje mora ispred Rafinerije u Urinju.

- Odmah nakon samog događaja pristupili smo sanaciji i obavijestili nadležne službe. S obzirom na to da se ovdje radi o povijesnom onečišćenju i o krškom terenu, pokušavamo pronaći dugoročno rješenje. Pokrenuli smo bušenje dodatnih bušotina i narudžbu nove opreme. Planiramo posjet sličnim rafinerijama na Mediteranu, na sličnom terenu a u planu je i potencijalna izgradnja trajne brane - rekla je Vedrana Janjić.

image

Rijeka, 110523.
Rafinerija nafte Rijeka, Urinj 3.
Obilazak Rafinerije nafte Rijeka u povodu pokretanja proizvodnje, nakon Projekta nadogradnje. U obilasku su bili ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Davor Filipovic i predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics.
Na fotografiji: rafinerija nafte Rijeka, pogon Urinj.
Foto: Damir Skomrlj/CROPIX

CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 08:53